Путин покани Лукашенко в Москва

Путин покани Лукашенко в Москва

Путин покани Лукашенко в Москва

Владимир Путин е поканил на визита в Москва Александър Лукашенко – събитие, което може да се разглежда като още един знак, че Кремъл признава избора на Лукашенко за шести мандат като президент на Беларус и го подкрепя в борбата му със заплахата от санкции от Запада и протестиращите в страната.

Поканата е била отправена по време на телефонен разговор по случай 66-ия рожден ден, който Лукашенко отбеляза вчера, предаде „Ройтерс“. Срещата ще се състои в следващите няколко седмици, а за нея става ясно дни след като руският президент обяви, че е формирал резерв от полицейски сили и призна проведените на 9 август избори в Беларус за легитимни.

Въпреки продължаващите трета поредна седмица демонстрации с искания за оставката му, държавният глава на Беларус не проявява склонност да се оттегли. За втори пореден уикенд той се появи въоръжен в резиденцията си според снимка, публикувана от „РИА Новости“. Около сградата вчера се събраха хиляди недоволни граждани, които преминаха с балони, цветя и знамена преминаха през централните части на столицата Минск. Част от жените на протеста легнаха пред кордон от полицаи. Била е забелязана колона от бронирани военни превозни средства.

По данни на Министерството на вътрешните работи в рамките на деня са били задържани най-малко 140 души.

Днес стана ясно, че опозиционната лидерка Светлана Тихановская, която след проведените президентски избори замина за Литва, ще участва в среща със Съвета за сигурност на ООН в идния петък.

В края на миналата седмица външните министри на държавите членки на Европейския съюз постигнаха съгласие да наложат санкции на лицата, отговорни за проведените фалшифицирани избори в Беларус, както и за насилието над протестиращи граждани. „Беларус не трябва да се превръща във втора Украйна“, заяви тогава представителят на ЕС по въпросите на външните работи, Жозеп Борел, цитиран от Euractiv. Все още не е ясно обаче дали в списъка ще попадне и името на Александър Лукашенко.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ