Ще се стигне ли до намаление на концесионните такси за лято 2021?

Ще се стигне ли до намаление на концесионните такси за лято 2021?

Ще се стигне ли до намаление на концесионните такси за лято 2021?

Работим много активно да предоговорим договорите с концесионерите на плажовете. Това заяви в ефира на БНТ служебният министър на туризма доц. Стела Балтова.

"Макар че това е една изключително трудна задача, тъй като миналата година е имало такава възможност и са бил намалени, но това става по законодателен път. Сега търсим всякакви възможности, надявам се да успеем. Намаляването на цените на чадърите и шезлонгите е свързано с друго действие – намаляване на концесионните такси. От 50 до 100% да бъдат намалени цените на плажни принадлежности, но това минава през намаляване на концесионните такси", обясни Балтова.

По думите й, ако не възстановим работата на туристическите обекти, ще бъдем забравени от чуждите оператори. "Ние работим за по-нататъшно облекчаване на условията за влизане в страната и повишаване на възрастовата граница за влизане без изисквания ПСР тест, защото пристигат родители, които и двамата са ваксинирани, а на децата да не се изискват допълнителни разходи. Работим в посока да има, включително вчера и президентът предложи, да има "зелени коридори" между държавите в ЕС, в които да не се изискват тестове, но вървим в посока в един определен времеви период тези разходи да бъдат поети в някаква част от държавата", поясни тя. 

Министър Балтова прогнозира начало на активния сезон на 4-5 юни. Според нея има два сценария за развитието му, а оптимистичният се изразява в това броят на туристите да е 50% повече спрямо 2019 г. или 100% спрямо 2020 г.

"Наследява се нищожен бюджет за реклама, 60% от средствата са изразходвани. В момента тече активна кампания на 18 пазара, очаква се допълнителна в Германия, Румъния и Русия. Курортите очакват посетители, надявам се да имаме интересен сезон, в сравнение с миналогодишния, прогнозира министър Балтова и допълни, че предстоящият сезон няма да е по-лесен. Ще продължи контролът по спазване на противоепидемичните мерки", каза още Балтова. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ