нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Радев: Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система

Президентът Румен Радев. Снимка от Президентството

Коронавирусът разкри болезнено недостатъците на здравната ни система - неравенствата в достъпа до медицински услуги и дисбалансите в разпределението на човешкия и финансов ресурс. Това каза президентът Румен Радев в словото си на церемонията на "Дондуков"2, на която връчи Почетния знак на държавния глава на осем лекари и специалисти по здравни грижи за професионализма и всеотдайността им в грижата за здравето на пациентите и по повод Световния ден на здравето. 

По думите на президента, многото загубени човешки животи са направили нетърпимо пренебрежението към факта, че системата е "смъртоносно болна по отношение на профилактиката и превенцията на социално значимите заболявания."

"През миналата година едно инфекциозно заболяване задейства паник бутона за значителния риск за здравето и живота, който крият неинфекциозните болести като рак, диабет, сърдечно-съдови заболявания, които са основната причина за високата смъртност в България. Убеден съм, че правото на здраве, а не апетитът за печалба от болести трябва да бъде водещият принцип, на които се подчинява здравната ни система. Правото на здраве на всеки българин да има възможност да достигне възможно най-високо ниво на физическо и психическо здраве и да го задържа дълго във времето", каза държавният глава.

Румен Радев заяви, че здравната ни система се нуждае от лечение, което да спре загубата на кадри и на финансов ресурс, лечение, което да я направи много по-ефективна в опазването на човешкото здраве, което да създаде условия за по-добра професионална реализация на медиците, за съхраняване на живота и за разгръщане на таланта им. 

С Почетния знак на държавния глава бяха отличени доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, д-р Сибила Маринова - регионален координатор по донорство за Северен централен регион, д-р Мария Пишмишева, ръководител на инфекциозното отделение на болницата в Пазарджик, д-р Абдулах Заргар, управител на болницата в Исперих, Марияна Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на болница "Света Анна", медицинският фелдшер Роза Антова, рентгеновият лаборант Димитър Милинич в пловдивската болница "Свети Георги", и д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в болница "Царица Йоанна - ИСУЛ".

Президентът Радев изрази своето уважение и признателност за избора, който медиците са направили, въпреки всички предизвикателства в професионалния им път - избор, наречен България. Той им благодари за всеки излекуван пациент и спасен човешки живот, за това че продължават да бъдат на първа линия в борбата с пандемията, въпреки трудностите и риска за собственото здраве и живот. 

От името на наградените, доц д-р Дончо Дончев сподели, че за него е чест да представлява колегите си, които цяла година дават всичко от себе си да се борят с една огромна, невидима и все още несвършваща напаст и благодари на всички институции и хора, които проявяват внимание към тази борба. В памет на загубилите живота си медици в битката с коронавируса доц. Дончев цитира думите на Иван Вазов от стихотворението "Новото гробище над Сливница" - "Юнаци, лека нощ". 

Преди началото на церемонията с минута мълчание беше почетена паметта на медиците, които загубиха живота си в пандемията в изпълнение на своя професионален дълг. 

По-късно днес президентът Радев ще връчи Почетния знак на държавния глава на други седем лекари и медицински специалисти. 

 

още от Политика