Радев: Най-малко в момента имаме полза от нови избори, това е крайна мярка

Радев: Най-малко в момента имаме полза от нови избори, това е крайна мярка

Радев: Най-малко в момента имаме полза от нови избори, това е крайна мярка

„Най-малкото в момента имаме полза от нови избори. Българите са изморени от избори. Това е крайна мярка, но над всичко трябва да е българският интерес”. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти на въпроса дали на фона на политическата обстановка е готов с нов служебен кабинет.

Коментарът му дойде, след като вицепрезидента Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на незнайния войн в София по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма.

Президентът коментира и кризата със спрените доставки на газ.

„Трябва да търсим решения, които да бъдат в наш интерес. За разлика от много други държави нашата зависимост от руски газ и петрол е голяма. За съжаление, през годините не успяхме да постигнем диверсификация и нашата зависимост е голяма. В ЕС българите са най-бедните и енергийно най-бедни. Борбата е да не допуснем драстично увеличаване на цените на доставките. Борбата е о възможност да се запазят същите“, каза Радев.

Според него прекъсване на доставките от Русия крие рискове от „чудовищна инфлация“ , на която множество предприятия няма да издържат.

„Това означава тежка икономическа и социална криза с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента“, обясни президентът.

„Твърденията на г-жа Нинова са некоректни и лесно проверими. Явно г-жа Нинова се опитва да избяга от подписа си под разрешителните за износ на оръжия за трети страни, които тя знае много добре, че стигат до Украйна. Тук не става въпрос за договори за износ на оръжие. България не изнася като държава оръжие. Това са частни фирми. Но важен е подписът в комисията, която тя председателства, с който подпис се разрешава износът, заяви Радев в отговор на журналистически въпрос по повод интервю на вицепремиера и председател на БСП Корнелия Нинова.

Очаквам правителството да има много ясна представа как живеят българите, допълни президентът.

В отговор на журналистически въпрос за коментар на думи на външния министър на Северна Македония Буяр Османи, че до юни на практика има възможност за развитие на отношенията между България и РСМ, президентът Радев президентът заяви, че според него е „крайно неуместно и нездравословно да се говори за България и да се поставят ултиматуми”.

Той каза, че миналата година е имало още по-голям натиск от европейските институции за промяна на позицията на България за Северна Македония. 

„Аз и служебното правителство удържахме два поредни съвета за разширяване. Може да се удържа на този натиск, когато има ясни позиции и те отчитат не само българския интерес, но и истината“, подчерта Радев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ