Секретарят по външна политика на президента става посланик в Париж

Секретарят по външна политика на президента става посланик в Париж

Секретарят по външна политика на президента става посланик в Париж

Президентът Румен Радев освободи Николай Милков като свой секретар по външна политика, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Милков поема мисия като посланик на България в Париж. Наред с указа за освобождаване, Румен Радев е удостоил Николай Милков днес с Почетния знак на държавния глава. 

През 1976 г. завършва 9-а гимназия с преподаване на френски език, а през 1983 г. – Департамента по Международни отношения на УНСС в София с образователна степен магистър.

Николай Милков е дипломат от кариерата. О 2001 до 2003 г. е извънреден и пълномощен посланик в Румъния, а от 2005 до 2009 г.– генерален консул в Ню Йорк. В периода от 2013 до 2017 г. е извънреден и пълномощен посланик в Канада.

Владее английски, френски и руски, ползва испански език.

В първите години след дипломирането си се занимава с научно-преподавателска дейност и през 1991 г. му е присъдена научната степен „доктор на историческите науки“.

От 1992 до 1997 г. и в периода от 2010 до 2013 г. работи в Министерството на отбраната, като последователно е референт за НАТО, съветник на министъра на отбраната, помощник-началник на сектор в Служба Военна информация и първият постоянен секретар на отбраната.

От 1997 г. преминава на работа в Министерството на външните работи, където последователно заема длъжностите началник на отдел в Дирекция „Човешки ресурси“, директор на Дирекция „Координация и анализ“, заместник-министър на външните работи, отговарящ по въпросите на сигурността, НАТО, отношенията със страните от Балканите и Европа. В това си качество е секретар на Междуведомствения съвет за участие в НАТО, член на Междуведомствената комисия по експортен контрол, участник в делегациите, представляващи България в 52-ата, 53-ата, 54-ата и 55-ата сесии на Общото събрание на ООН.

Женен, с две дъщери.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ