Радев: Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение

Радев: Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение

Радев: Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение

Правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото въвеждане. Това заяви президентът Румен Радев в изявление днес по обед по повод предложението на Министерски съвет до Народното събрание за удължаване на срока на обявеното извънредно положение в страната.

„Без съмнение пандемията изисква решителни мерки, повечето българи ги приемат с разбиране. Считам обаче, че правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец на неговото прилагане. Управленските решения следва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни“, заяви Румен Радев.

По думите му, извънредните ограничения забавят ръста на заболеваемостта, но "доведоха до обществена парализа и отключиха безпрецедентна социална и икономическа криза."

„Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса. Вече споменах, че гладът може скоро да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус.“, добави президентът.

Според Румен Радев трябва да си поставим ясна национална цел - възможно най-бързо връщане към относително нормален ритъм на живот, производство и свободно движение на хора и стоки.

„Тази цел може да бъде постигната с обединените усилия на институциите и на всеки от нас. Идните месеци ще бъдат решаващи и за бъдещето ни като нация в един нов свят“, каза още той.

Зравеопазването ни следва да възприеме по-гъвкава стратегия срещу коронавируса, смята още Радев „Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпът на хронично болните, а мерките трябва да са ясни и ефективни“, допълни той.

„Част от мерките в извънредния закон се определят и от гражданите и от бизнеса като недостатъчни. Формулата 60/40 е трудно приложима. В условията на криза реалната помощ е безвъзмездната. Правителството прибягва до нов заем до 10 млрд. лева преди да използва резервите в бюджета. Очакваните мерки не са свръзани с финансова помощ, а баланс между ограничение и социална активност. Непосилните глоби са неприемливи“, отбеляза държавният глава.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ