Радев предлага България за домакин на преговори Русия-Украйна

Радев предлага България за домакин на преговори Русия-Украйна

Радев предлага България за домакин на преговори Русия-Украйна

Логично е да има среща между президентите на Русия и Украйна. Виждаме, че от двете страни все повече осъзнават, че войната не е решение. Не се печели мир с агресия. Това ожесточение ще има дългосрочни последици между двете страни. Все повече осъзнават, че преговорите са решението. България има основания да претендира да бъде място за едни такива преговори, но това трябва да стане с координация с Европейския съюз. Това заяви президентът Румен Радев,  който посети "Дунав мост 1" при Русе, за да проследи на място условията за преминаване през граничния пункт, както и работата на доброволците от БЧК и служителите на общината, които посрещат и осигуряват помощ и консултации на влизащите в България бежанци.

По думите му, включването на България в списъка на неприятелските държави е "едно неудачно решение". 

Относно мярката от 40 лева помощ за бежанците, Радев уточни, че парите не се дават на украинските граждани, а на собствениците на хотели и места за настаняване, които регистрирано могат да докажат, че осигуряват покрив и храна на тези хора.

Според Радев трябва да имаме единна национална система за управление при кризи. "Трябва да имаме работеща система при всяка една ситуация и съответната нормативна база. Идеята е да има подготовка на органите, на пунктовете и на плановете за управление, на моделите за работа при кризи и на тяхната адаптация, както и на подготовка на населението какво да прави при кризисна ситуация", каза той.

Държавният глава припомни, че Законът за управление при кризи е отменен през 2009 г., но няма какво да го замести към момента. Той посочи още, че преди години е имало подобни програми, които са се изучавали в училище, но и те са отпаднали. "Явно трябва да върнем и този тип обучение. Очаквам правителството да предприеме неотложни мерки, както и законодателите", каза той. 

Президентът благодари на всички, които правят така, че България да изпълни хуманитарния си дълг. Благодари и на българите, които отвориха сърцата и домовете си и посрещнаха хората в нужда, както и на тези, които решават да помогнат със средства, с дрехи, с храна. 

"Очаквам държавата като основен координатор и организатор на тези дейности да бъде още по-ангажирана и срочно да изготви алгоритъм, в който да е пределно ясно какво е разпределението на отговорностите между централната и местна власт. Очаквам да се изгради гъвкава и устойчива връзка между пунктовете, местната власт, общините и бизнеса, които са готови да предоставят убежище и работа", каза президентът. 

Румен Радев посочи още, че очаква по най-бързия начин да бъде решен проблемът с издаване на документи за самоличност на хората от историческата ни диаспора. "Тези хора трябва да имат възможност да се включат активно в пазара на труда, да ползват образование, здравеопазване", каза президентът и призова за по-голяма координация при пристигането на бежанците като се раздават листовки, на които да има необходимата информация къде да отидат бягащите от войната и какво могат да получат. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ