Радев: Свидетели сме на смачкани досъдебни производства

Радев: Свидетели сме на смачкани досъдебни производства

Радев: Свидетели сме на смачкани досъдебни производства

С дейността си специализираното правосъдие не дава солидни аргументи в своя защита. През годините всички ние сме свидетели на смачкани досъдебни производства, на отказ от досъдебно производство по знакови случаи, на преследване на политически, на бизнес неудобни хора. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев по повод обсъжданите в парламента законодателни промени за закриване на специализираните съд и прокуратура. 

На въпрос дали коалицията ще се запази стабилна, държавният глава отговори, че  "българите очакват партиите в коалицията да покажат, че могат да се обединяват в името на националния интерес и решаване на проблемите на хората. Те са много, иска се активна работа и ако се показват ясни резултати в отговор на проблемите на хората, коалицията няма да има проблем". 

Попитан за предложенията за връщане на хартиените бюлетини за гласуване, Радев отбеляза, че този въпрос трябва да се разгледа в българския парламент. Той припомни, че машинното гласуване е било въведено, защото България е била "шампион в Европа, че дори и в света" по процент невалидни бюлетини, по множество спекулации в протоколите на секционните избирателни комисии. 

Относно завръщането на българските моряци от кораба "Царевна", президентът посочи, че обстановката е много сложна, но най-важното е нашите моряци да се приберат живи и здрави. 

За спекулациите, че ще вдигнем ветото за евроинтеграцията на Северна Македония, Радев заяви, че има изказвания от управляващите, че ще се спазват всички договорености, които изразяват нашето национално съгласие и позиция по този въпрос. 

"Държавата трябва да бъде пример за изрядност, но и образец при сключването на договори", посочи президентът Радев във връзка с плащането към пътните строители. "Именно сключените договори в строителството разклатиха силно доверието в целесъобразността на тези договори по отношение на качество, цена, обем дейности. Трябва спешно да се намери решение, но да се спазват принципите", е мнението на държавния глава. 

Радев заяви също, че има кандидатура за СЕМ, но ще я обяви в определения от закона срок. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ