Радев: „Три морета” ще промени коренно устойчивото развитие на нашия регион

Радев: „Три морета” ще промени коренно устойчивото развитие на нашия регион

Радев: „Три морета” ще промени коренно устойчивото развитие на нашия регион

„Много е добре за бизнеса и гражданите, че политическото ръководство, международните институции, банките за развитие, търговско-промишлените палати и бизнес асоциации се събират заедно и обсъждат открито всички важни проблеми. Това означава, че нашата инициатива продължава да генерира идеи и насоки, за да засилим развитието, да подобрим дигиталната и транспортна и енергийна свързаност“ Това каза президентът Румен Радев при откриването на втория ден на инициативата „Три морета“.

По думите му срещата на върха в София е още едно доказателство, че тази инициатива се развива като уникален инструмент, който използва енергията на сътрудничеството и засилва нашия капацитет да развиваме приятелските отношения.

„Високо ценим подкрепата на нашите стратегически партньори – САЩ, Германия и Европейската комисия. Тя е изключително важна за нас, за да постигнем синергия със стратегическия дневен ред на САЩ и да развиваме неговото трансатлантическо измерение.  Реализацията на приоритетните проекти на инициативата „Три морета” ще промени коренно ситуацията в устойчивото развитие на нашия регион и Европа като цяло. Постоянното развитие на тези проекти – 90 през 2021 година, показва нивото на нашите амбиции”, каза президентът.

Според него обаче тези амбиции показват, че има значителен дефицит и че сме изправени пред необходимостта да ги реализираме, независимо от бюджета.

„Това дава още един повод за дискусии – колко ефикасни сме в реализирането на трансграничните и вътрешно регионалните подходи, като развиваме многогодишната европейска финансова рамка и нашите финансови планове. Колко ефикасни сме в планирането, вземането на решения и управлението на тези процеси в рамките на инициативата? Използваме ли достатъчно всеобхватни инструменти за тези цели? Дали сме достатъчно отдадени на нашите обещания за финансиране в рамките на фонда? Какви са нашите критерии за успех? Как може да се възползваме от сътрудничеството с нашите непосредствени съседи и как това да бъде взаимноизгодно“, каза Радев, като благодари на Гърция, която участва в инициативата по негова покана.

Той, посочи, че вчера е била обсъдена визията за това как да развиваме по-доброто сътрудничество в образованието, науката, иновациите. „Вярвам, че нашите открити и всеобхватни дискусии проправят пътя към засилването на устойчивото развитие. Това е ключът към успеха, това е нашата политическа воля. По тази причина съм щастлив да кажа, че ще започнем нашата среща с приемането на съвместна софийска декларация, която ще демонстрира нашата жизненост, основана върху обща политическа воля и ангажименти“, допълни президентът.

„Надявам се тези дискусии да продължат и да бъдат все така конструктивно, но да обсъждат не само възможностите, но и проблемите. Колкото по-открити сме, толкова по-бързо ще дойде успехът в постигането на нашите цели“, каза още Румен Радев.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ