Разследват руските контакти и на главния прокурор на САЩ

Разследват руските контакти и на главния прокурор на САЩ

Разследват руските контакти и на главния прокурор на САЩ

Членовете на специалните комисии на двете камари в Конгреса на САЩ разследват дали главният прокурор Джеф Сешънс е имал втора лична среща с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк по време на кампанията за президентските избори в САЩ, съобщи Си Ен Ен. Сешънс е поредният член на екипа на Тръмп, разследван за предполагаемата руска намеса в изборите.

Има данни, че между Сешънс и Кисляк е имало частна среща вероятно на 27 април 2016 г. в столичния хотел „Мейфлауър“. В този ден Доналд Тръмп, един от кандидатите за президент на САЩ по онова време, изнесъл програмна реч за външната политика. Речта била предшествана от прием за тесен кръг поканени, сред които по данни на Си Ен Ен бил и Кисляк.

Американските законодатели се интересуват дали Сешънс се е срещал на 4 очи с Кисляк в този ден.

Министерството на правосъдието, оглавявано от Сешънс, посъветвало Си Ен Ен да не пречи на специалния прокурор Робърт Мълър, разследващ „руската връзка“ с Тръмп.

По-рано се появи информация, че Сешънс е премълчал за свой разговор с Кисляк по време на изслушването в Конгреса преди назначаването му за главен прокурор. Заради това представители на Демократическата партия поискаха от Сешънс да се оттегли от разследването на предполагаемите връзки на щаба на Тръмп с руски официални лица. Поискаха и оставката му.

Сешънс обяви, че се оттегля от разследването.

Междувременно „Ню Йорк таймс“ съобщи, че президентът Тръмп има право да попречи на бившия директор на ФБР да даде показания на публичното изслушване в сенатската комисия по разузнаване за срещата, на която Тръмп го е помолил да прекрати разследването на бившия му съветник по национална сигурност Майкъл Флин.

Изданието пояснява, че президентът има правомощия да спре разгласяването на свои поверителни разговори. Това е негово конституционно право, което съдът приема. Но ако го направи, Тръмп ще остави впечатление, че има какво да крие и ще си навлече нова вълна критики.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ