Реакциите у нас след заявката на управляващата коалиция да изкара мандата си

Реакциите у нас след заявката на управляващата коалиция да изкара мандата си

Реакциите у нас след заявката на управляващата коалиция да изкара мандата си

Управляващата коалиция ще остане да ръководи страната до края на мандата, който изтича догодина напролет. Това се зарекоха от ГЕРБ и "Обединените патриоти" след Коалиционен съвет, свикан извънредно заради поисканите от премиера Борисов три министерски оставки - тези на финансовия Горанов, на вътрешния Младенов и на икономическия Караниколов. Промени в кабинета все пак ще има, стана ясно след срещата, но те ще бъдат предприети едва след като мине вота на недоверие, който Народното събрание трябва да разгледа в понеделник, 20 юли. Дотогава управляващите ще мобилизират силите си, за да докажат, че ръководят държавата добре. А въпреки оставките, отиващите си министри бяха похвалени от премиера за работата им по различни казуси. 

Но ще успокоят ли народа готвените оставки е доста парещ въпрос, който засега няма отговор, въпреки че след седем дни на протест в Триъгълника на властта в София, както и в други градове на страната, управляващите решиха да покажат, че са готови на компромис. Протестиращите още снощи одобриха действията на Борисов, но и изказаха мнения, че тези оставки целят потушаване на напрежението и стихване на протестите срещу властта. И категорично заявиха, че ще се успокоят едва след като цялото правителство подаде оставка.

Мнението на експертите

"Оставката на правителството не е ясна, по-скоро застъпвам идеята за сериозни персонални промени до най-високо ниво. Оставката на главния прокурор обаче не зависи от гражданското общество. Принципът за разделение на властите продължава да важи с пълна сила. Какво би могъл да направи премиера Бойко Борисов с главния прокурор Иван Гешев, ако не одобрява неговите действия", коментира пред БНР политическия анализатор Георги Харизанов от Института за дясна политика и член на ГЕРБ.

Според него основна цел, която се споделя и от много хора на площада, е да не се подарява управленска власт на президента Румен Радев и хората около него и „това е легитимна причина законно избраното правителство и непромененото парламентарно мнозинство да продължат своя мандат“.

Причината за министерските оставки, коментира Борисов снощи е, че тримата "се привързват" към Движението за права и свободи /ДПС/ и депутата от ДПС Делян Пеевски с любезното съдействие на хората от т. нар. "Градска десница". 

Харизанов, обаче, остана озадачен защо за Горанов и Младено се правят внушения за обвързаности с ДПС. "Маринов развива своята кариера от над 25 години. Горанов като експерт по финансите присъстваше до Борисов при първия му кандидатпремиерски дебат още 2009 година. Не знам откъде се роди тезата, че те са хора на ДПС. Караниколов е квота на "Атака", така че, дали има роля ДПС при определянето му на поста, трябва да попитате г-н Сидеров", аргументира се политическият анализатор.

Според него, през годините партия ГЕРБ не е успяла да осъществи диалог и взаимодействие с това гражданско общество, съставено от 25-30-годишни хора. "Те не се интересуват от комунистическото наследство, те искат да живеят добре сега, защото виждат как живеят връстниците им в чужбина. Между ГЕРБ и тези хора има тежък комуникационен проблем и те насочват недоволството си изцяло към ГЕРБ, защото никой друг не ги е управлявал от момента, в който са започнали да се интересуват от общество и политика", добави Харизанов. 

В своето изказване тази сутрин премиерът беше категоричен, че няма да има служебно правителство. "Абсурд е да има служебно правителството, защото на президента "как го нарекоха - незрял или фигурант, Шиши му реди кабинета", каза Борисов и хвърли ръкавицата към опозицията. "Ако има политическа класа, трябва да мислим какво ще правим през есента и зимата. В чии ръце ще гръмне кризата, защото ще пострада народът, ще пострадат огромни маси от хора", прогнозира Борисов. 

"Институцията служебно правителство в България наистина е доста неадекватна на практиката на европейските демокрации. Това е всъщност реалното участие на президента в изпълнителната власт. Президентът е титуляр на изпълнителната власт в този период, когато няма парламент, когато са насрочени предсрочни избори. Би било парадоксално и нелепо, ако Борисов скочи директно към предсрочни избори, коментира пред БНР политологът проф. Румяна Коларова.

Според нея, Борисов ясно казал, че няма да подаде оставка. Коларова, обаче, прогнозира, че ако протестите ескалират, ще има експертно правителство. И припочни, че такова премиерът вече е правил - при януарските протести на 2013-а. "Идеята на демокрацията е, че правителството трябва да изкара пълния си мандат, за да плати пълната цена на своето управление", каза още тя. 

Проф. Коларова вижда две възможни решения на създалата се политическа криза – радикална промяна в кабинета или т.нар. "експертен кабинет". "У нас в публичното пространство се заговори за това решение, дори се заговори евентуално име на министър-председател на това експертно правителство – Димитър Радев, който е шефът на централната банка", каза още тя. И видя в действията на Борисов първия възможен вариант за решаване на кризата - на радикална промяна, което тя обясни така: "защото търси едно единствено нещо – дистанциране и противопоставяне на ДПС".

"Той (Бойко Борисов – бел. ред.) казва - "Аз съм готов да направя следващата крачка". Първата крачка очевадно беше обстрелването на червените олигарси посредством действията на прокуратурата. Сега той се ангажира да направи следващата стъпка – да отреже Пеевски и Доган, които са само имената на цялата бизнес структура, която живее от обществени поръчки", коментира политологът. И припомни, че ДПС присъства във всички формати на българските правителства, с изключение на правителствата на Костов и Филип Димитров. 

Според Коларова, действията на министър-председателя няма да успокоят вече нажажените страсти на недоволните от управлението хора и е убедена, че протестите няма да спрат след трите министерски оставки. "В България протестите са приключвали по един единствен начин – това е след употреба на насилие", каза политологът.

Мнението на протестиращите

"Избори на всяка цена веднага не са решението – въпросът е какви са изборите. Ако искате да сбъркаме, трябва да отидем веднага на избори. Ако не сбъркаме, ще отидем към избори за Велико народно събрание, за да махнем прокуратурата от съдебната система и да я сложим там, където й е мястото", коментира пред "Хоризонт" Арман Бабикян, пиар специалист и един от т.нар. "Отровно трио", обявило се за организатор на протестите в защита на президента Радев.

Той е категоричен, че провокациите са в интерес на властта, а не на протестиращите. "Огромното множество от хората не са там, за да разговарят за дясното и лявото и за партиите. Те са там, за да разговарят за фундаментите на демокрацията у нас", посочи още Бабикян. Той припомни, че премиерът Бойко Борисов е освобождавал 28 министри в мандатите си досега и по думите му "е готов да пожертва всеки министър, за да спаси властта си".

"Тримата министри бяха оттеглени от коалиционния му съдружник Делян Пеевски, а той се примоли по-късно, за да не бъде руиниран авторитетът му, да представи това като искане на областните организации на ГЕРБ. Реално те си тръгваха, с или без Борисов, просто защото неговият съдружник каза: момчета, прибирайте се", беше прочита на Бабикян на действията на властта. 

Арман Бабикян отбеляза още, че записите, в които обвиняемият Васил Божков обяснява, че "Шиши" (Делян Пеевски - бел. ред.) е редил служебния кабинет на Радев, се харесват на Бойко Борисов. "Когато Божков казва, че част от неговия кабинет – този на Борисов, е подреден по същия начин, той не харесва тази част от изказванията на Божков. Когато говори за записи, изтекли, или пък смс-и на определени бизнесмени или на президентски съветници – на не го всичко това му харесва. Но когато става въпрос за кореспонденция между Божков и самия него, или за кореспонденция между Божков и неговия финансов министър – той не харесва това. Избирателната истина на министър-председателя е абсолютна лъжа и манипулация. Той си взема като Форест Гъмп от кутията с бонбони този бонбон, който на него му харесва", каза Бабикян. 

Вторият от "Отровно трио", проф. Велислав Минеков, също излезе с коментар по повод предложените министерски оставки. "Оставките на министрите Младенов, Горанови и Караниколов са огризки, подхвърлени на протестиращите като на улични кучета", смята той и категорично заяви, че протестите ще продължат до оставка на цялото правителство.

Според него управляващите не предполагали, че не са обичани и живеели в паралелен свят. По неговите думи премиерът Борисов е заблуждаван от съветници, но единственият вариант, който удовлетворява протестиращите е оставка на целия кабинет и никакви кадрови промени в кабинета няма да го променят. 

Мнението на политиците

Преди да стане ясно какво са решили управляващите на Коалиционния съвет, в медиите се чуха разнопосочни мнения относно готвените три министерски оставки. 

Рано тази сутрин в ефира на БНТ излезе депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която настоя, че е крайно време да се сложи точка на мантрата, че ГЕРБ и ДПС управляват заедно.

"През всичките тези години, единствено ГЕРБ не е управлявало с ДПС и тези оставки са факт и са поискани от министър-председателя. Никога не сме управлявали в името на един човек, нито някой задкулисно ни е диктувал от ДПС кой ще ни е министър и какви решение ще се взимат", настоя тя.

"Хората, които опаковат Борисов и Гешев, трябва да знаят какви са легитимните начини за избор в Изпълнителната власт и в независимата Съдебна власт. Не разбирам защо се лепят етикети, че някой иска от нещо да се спаси. По-важното е какво предстои за държавата - тежка зима, разрастване на пандемията, предстои икономическа криза. Ще е ясно какво е решението на коалиционния съвет, мандатът е на ГЕРБ и единствено той може да прави промени в кабинета", категорична бе Атанасова. 

"В турбулентни времена на криза не винаги се взимат рационални решения под натиска на улицата, доста често са грешни и вредни", каза в сутрешния блок Илия Лазаров, главен секретар на СДС.

"Предложихме като решение на сегашната криза Велико народно събрание за цялостна промяна на конституцията. Още от ВНС, когато 39-те депутати на СДС не подписаха новата Конституция, ние смятаме, че тя е грешно зачената, в нея има противоречия - между президентската институция и Министерски съвет, между различните власти. Смятаме, че това е изход от сегашната ситуация, защото свикване на ВНС първо ще отпуши напрежението, второ - ще могат да се борят идеи", каза още Илия Лазаров. Той сподели, че от страна на СДС има категорично желание за партньорство с ГЕРБ, и то е за идеологическо партньорство.

"ДПС никога не може да има свои министри в кабинета на Борисов. Как е допустимо, как може да се мисли, самата партия ГЕРБ никога не би допуснала най-важните министри в кабинета да бъдат на ДПС", коментира пред БНТ Ерджан Ебатин трите оставки на ключови министри от кабинета "Борисов" 3 с основен мотив – опровергаване на внушенията, че ГЕРБ и въпросните министри са в пряка зависимост от ДПС и Делян Пеевски. Според него, процесите, които диктуват едно такова действие, "идват от улицата, от емоция".

"Опасното не е свързано с оставката на един или друг министър. Когато има обществена енергия за промяна, политиците го опредметяват в опреден тип популизъм, и най-опасното е да се превърне в национализъм. И ГЕРБ дойдоха чрез протести и се получи един модел на управление, които не е добър. Това, което ще се случи, е че политически партии пак ще обсебят тази позитивна емоция на протестите", аргументира се Ерджан Ебатин. По думите му, едно е ясно - че се върви към избори. 

"Политическата система, независимо дали ще има или не предсрочен вот, върви към възпроизвеждане на популисткия модел", заключи депутатът от ДПС. 

Предпазливо се изказаха от НФСБ. Депутатът Християн Митев заяви пред БНР, че оставките не могат да бъдат приети като признание за участие на ДПС във властта. 

"За втори път се случва подобно развитие, при което премиерът не ни уведомява предварително. Ние научаваме от медии за оставки на министри, които той е поискал. Разбира се, той има това право. Това са министри от квотата на ГЕРБ, така че, в този смисъл, разбира се, той има пълното право да ги смени, но е редно, коалиционно етично е, в коалиционното споразумение е записано да бъдем уведомени предварително, за да бъдем все пак подготвени. Утре като ни задавате въпроси вие, избирателите, да можем да отговорим", каза още Митев. 

Според него е прекалено рано да се обсъждат още персонални имена на хора, които ще заемат мястото на всеки един от министрите, още повече, че не е ясно самата конструкция на управлението дали ще се запази в този вид или ще претърпи някакви радикални промени. Но беше категоричен - смяната на министри не може да спаси правителството.

От своя страна, лидерът на партия "Воля" Веселин Марешки призова от парламентарната трибуна президентът Румен Радев да подаде оставка, защото е обидил всички участвали в протестите от началото на демократичните промени у нас, като ги е нарекъл "мутри". 

"Извинение към народа и оставка. Това е правилният ход и за президента в тази ситуация, или да замълчи, защото с всяко едно свое излизане принизява още повече президентската институция", каза Марешки.  

По темата работи Нели Тодорова 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ