Реформаторите готвят правителство без политици

Реформаторите готвят правителство без политици

Реформаторите готвят правителство без политици

Реформаторският блок ще предложи програмно експертно правителство, с ясен мандат, с 10 ясни неща, които трябва да свърши в рамките на конкретен срок, заяви зам.-председателят на ПГ на РБ, Найден Зеленогорски.

В понеделник, 12 декември, президентът ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Реформаторския блок. Това е третата и последна възможност преди съставяне на служебно правителство, след като и втората по големина парламентарна сила, БСП, върна мандата днес.

Подхождаме отговорно към тази конституционна възможност, за да няма лоши последствия за държавата. Предполагам утре или вдругиден ще има заседание на ПГ, ще вземем решение и ще продължим напред, каза Зеленогорски, цитиран от БТА.

"Ако реализираме мандата, политически лица няма да влизат в бъдещо правителство. Най-вероятно експерт ще вземе мандата", подчерта Зеленогорски, цитиран и от  БНР.

По думите му краят на март или началото на април не е време за предсрочни избори, "и то по стария Изборен кодекс, което още повече ще създаде напрежение като следствие от референдума".

Разговорите с ГЕРБ за подкрепата на ново правителство ще продължат като бъде връчен мандатът. Предстоят разговори и с ПФ и БДЦ, коментира той.

"Това усилие си заслужава, защото България е изправена пред огромни предизвикателства и едно безвремие от порядъка на 6-7 месеца с няколко правителства. Те ще са предимно "експертни, служебни - слаби правителства, които трудно биха могли да отговорят на една кризисна ситуация, която е възможно да се случи по линията на мигрантската криза", прогнозира Зеленогорски.

Той все пак призна, че в рамките на този парламент на този етап е доста нереалистично да има ново правителство, но усилия ще бъдат положени.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ