Реформаторите предлагат обвързване на социалните помощи с образователен ценз

Реформаторите предлагат обвързване на социалните помощи с образователен ценз

Реформаторите предлагат обвързване на социалните помощи с образователен ценз

Обезщетения за безработица да се отпускат само при завършен първи гимназиален етап - такава мярка е заложил Реформаторският блок предвижда предизборната си програма в частта за политиките си за социални плащания. Програмата на блока бе официално обявена.

Трябва да спрем явлението "професия на помощи", коментира Димитър Делчев от ДБГ. Според реформаторите образованието е конституционно задължение, а всеки българин има както равни права, така и задължения към държавата. Недопустимо е групи от хора да си стоят у дома, без да са направили и минимално усилие да се образоват и да получат квалификация и да чакат на помощи, отбеляза още Димитър Делчев.

Дефицитът при изплащането на пари за безработица е над 120 млн лв, а близо 50% от хората с начално или по-ниско образование са безработни, други 20% с основно образование също, цитира публични данни той.

Реформаторите издигат като свой приоритет и отпадане на хартиеното гласуване, което пак е обвързано с вижданията им за определени, покрити образователни нива. "Въвеждаме образователен ценз. Нашето искане е да отпадне хартиеното гласуване и да остане само машинното, ако човек иска да се справи и да гласува, то той ще трябва да може да чете", заяви Костадин Марков от СДС, член на Политическия съвет на РБ. "Това отново е свързано с конституционните задължения на всички хора. Тези, които не са го направили, няма да имат равни права с останалите", коментира още той.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ