Републиканци замислят сформиране на нова партия в САЩ

Републиканци замислят сформиране на нова партия в САЩ

Републиканци замислят сформиране на нова партия в САЩ

Група бивши членове на Републиканската партия в САЩ обмислят сформиране на дясноцентристка партия, която да се противопостави на влиянието на бившия президент Доналд Тръмп.

Те обаче биха се сблъскали със сериозно предизвикателства в разклащането на американската политическа система, която благоприятства двупартийното управление през цялата си история, пише „Ройтерс“.

Над 120 републиканци, включително длъжностни лица и бивши служители от администрацията на Тръмп, Роналд Рейгън, Джордж Х. У. Буш и Джордж У. Буш, са провели виртуална среща на 5 февруари, за да обсъдят сформирането на трета партия или фракция в център-дясно.

Двама от най-видните анти-Тръмп републиканци в Конгреса – Лиз Чейни и Адам Кинзингър, отхвърлиха идеята за отцепническа формация в изявления за „Ройтерс“, докато други изразиха подобен скептицизъм, твърдейки, че създаването на трета страна ще раздели гласовете и ще подпомогне избирането на демократите.

Освен това нова партия не би имала голям шанс да успее без харизматичен лидер, който да улови лоялността на милионите разочаровани гласоподаватели. Това смята републиканският стратег Алекс Конант, бивш старши съветник на първичната кампания на сенатора от Флорида Марко Рубио от 2016 година. „Ако някой ще създаде трета страна, която да придобие известна сила, това би бил Тръмп“, смята Конант.

Според Джим Гласман от кабинета на Джордж У. Буш обаче има достатъчно донори на Републиканската партия, отвратени от Тръмп, готови да финансират нова партия. Той вярва, че една нова консервативна група би привлякла поне една пета от гласоподавателите на републиканците, а с тези негови твърдения са се съгласили мнозина по време на онлайн дискусията на 5 февруари. 40% от присъстващите на нея са подкрепили идеята за създаване на изцяло нова партия.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ