нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Румен Радев: Българската наука трябва да се интегрира повече в проекти на НАТО

Снимка: Мениджър нюз

Българската наука да бъде интегрирана в по-висока степен в проекти на НАТО. Това препоръча президентът Румен Радев при посещението му в Института за върхови постижения и информационни и комуникационни технологии на БАН. Той разгледа центъра и се запозна с приложенията на българския суперкомпютър за решаване на задачи от молекулярната биология и фармацията до метеорологията и изследването на климатичните промени. Институтът на БАН има сериозни разработки в приложната дейност и иновациите и работи по 100 проекта годишно, информира bTV.

„България се позиционира на световната иновационна карта. Мощта на една съвременна държава вече не е индустриализацията, а се изразява с информационния и комуникационния потенциал. Възможността да събираш огромна по обем информация, да можеш да я преработиш по важни критерии – да пресееш фалшивата от истинската информация, и алгоритмите, с които тази информация да се превърне в знание, което да можеш да употребиш преди другите. Това е тайната на икономическия успех в нашето съвремие”, посочи Румен Радев.

Президентът е предложил на срещата на върха на НАТО да има стимули и трансфер на технологии от богатите държави към техните по-бедни съюзници.

още по темата
още от Политика