Румен Радев поведе шествие "От килията до бесилото"

Снимка: Цветелин Димитров

Малко преди 17.00 пред парадния вход на Президенството със знамена в ръце и плакати стотици българи скандират "Румен Радев". Казват, че са от цялата страна. Дошли са за шествието "Пътят на безсмъртието", начело на което ще застане президентът Румен Радев. Самият той обяви инициативата ден по-рано на страницата си във Фейсбук, а бившият шеф на кабинета му Иво Христов излезе със странния призив “Да подкрепим президента!”. Официално, организатор е  Общобългарският комитет “Васил Левски”. Участниците обаче, повечето от които с побелели коси казват, че никой не ги е организирал. Научили от социалните мрежи, чули по радиото и дошли - от Велико Търново, Кюстендил, Свиленград, Ловеч, Пловдив, Благоевград. Идват в подкрепа на "техния президент", който точно в 17 часа излезе от парадния вход заедно със вицепрезидента Илияна Йотова и ...настана надпревара между желаещи да се ръкуват с него с думите "във вас ни е надеждата". Радев прие поздравленията и оглави шествието, което пое по „Пътя на безсмъртието“ – така се нарича участъка от османския конак, където е бил държан Апостола в последните си дни до бесилото на Васил Левски, където е неговия паметник в столицата. Организатор на шествието е Общобългарският комитет „Васил Левски“.

[[{"fid":"348889","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","alignment":""}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Успоредно с него, в 17.40 ч. тръгна и литийно шествие в памет на йеродякон Игнатий от храма „Света София“, където преди това беше отслужена панихида от Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрполит.

Двете шествия ще се съберат в 18 часа пред паметника на Васил Левски, където ще започне възпоменателната церемония по повод 147-мата годишнина от гибелта на Апостола.

[[{"fid":"348890","view_mode":"default","fields":{"format":"default","alignment":""},"link_text":null,"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","alignment":""}},"attributes":{"class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

По-рано през деня пред паметника на Левски се поклониха премиерът Бойко Борисов и главният прокурор Иван Гешев. Други почетоха Левски с постове в социалните мрежи. 

„Поклон пред паметта и делото на Васил Левски! Те са високо ценени от целия български народ и никога няма да бъдат забравени! Апостола е безспорна обединителна фигура и авторитет. Неговата визия, организационни умения и смелост са забележителни. Васил Левски винаги ще бъде символ на България, дължим му много и се прекланяме пред него!“, написа Борисов в профила си във Фейсбук. 

„Живеем във време, в което спорим и се караме наред, а социалните мрежи служат за мегафон на противоречията ни. И има дни като днешния, които ни обединяват в преклонение. Всички нас, независимо от всичко. Десетилетия наред, година след година, идва 19 февруари и ние се опитваме по свой начин да изкажем любовта, преклонението и благодарността си към Апостола заради онова, което той означава за нас като българи. Думите никога не са достатъчно силни. Съвременните ни послания никога не успяват да се извисят до подвига му, до волята му, до гения му. В състояние ли сме ние днес да разпознаем Апостола в легендите, в текстовете на историците, в мечтите? Може би. Но само ако в ден като днешния слезем от подиумите, ако се отдръпнем от площадите и го потърсим в сърцата си“, написа във Фейсбук председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. 

Автор и снимки: Цветелин Димитров 

 

 

 

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ