Румен Радев ще участва днес в церемонията за Ханука

Румен Радев ще участва днес в церемонията за Ханука

Румен Радев ще участва днес в церемонията за Ханука

Президентът Румен Радев ще участва днес в тържествената церемония за запалване на свещите на Ханука – Празникът на светлината, съобщи администрацията му.

Радев ще запали основната свещ – шамаша, на церемонията, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех.

Церемонията ще започне от 17.00 часа в Централната софийска синагога.

Празникът на светлината – Ханука започва на 25-ия ден от еврейския месец кислев (ноември-декемри по григорианския календар). Тази година празникът първият му ден бе на 12 декември.

Празникът отбелязва победата на малцината макабейци над династията на Селевкидите, управлявала древна Юдея и Йерусалим.

Крал Антиох Епифан искал да елинизира царството си и да принуди всички страни и народи в империята да използват само гръцкия език, обичаи и религия. Храмът в Ерусалим бил осквернен и използван за почитане на Зевс. Службата в храма била забранена, светлината от менората (ритуалния седемсвещник) била угасена. На евреите било забранено да живеят по законите на Тората. Тогава преданите на Тората евреи, водени от Йехуда Макабей въстанали и, макар и малобройни, успели да победят голямата войска и да осветят повторно храма през 164 г. пр. Хр. Това е първият път в историята, когато един народ въстава не за славата на своя цар или срещу друг народ, а за религиозна свобода.

Когато влезли в осквернения храм и понечили да запалят отново светлината, намерили само една малка стомна с осветен зехтин, който можел да гори един ден. Тогава според легендата станало чудо - светлината горяла в свещника цели осем дни, колкото били нужни, за да бъде приготвено ново, осветено масло.

Евреите палят специалния свещник, ханукия, на прозореца или на вратата на дома си, така че светлината да озари не толкова къщата на домакините, а улиците, къщите и хората - съседи, приятели и случайни минувачи.

В Израел Ханука се нарича още Хаг Аорим (фестивал на светлината), тъй като свещите на ханукията се палят всеки ден, като последователно се увеличава броят им.

Традиционният за празника поздрав е "Хаг Ханука Самеах!".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ