България

Политика

|

Общество

|

Румен Радев: Залогът е съдбовен – време е за национален консенсус

Румен Радев: Залогът е съдбовен – време е за национален консенсус

Надеждите към новия парламента са огромни, а залогът съдбовен – време е за национален консенсус. Това заяви президентът Румен Радев от парламентарната трибуна в обръщение към народа и Народното събрание.

В началото на изказването си той поздрави народните избраници, на които хората са гласували доверие да ги представляват. Според него трябва да се осмисли мисията, възложена от българските граждани. 

"За първи път в рамките на година формираме 3-то Народно събрание. Предишните два състава на парламента живяха кратко. От тяхната трибуна се чуха неудобни истини, повдигнаха се важни въпроси, но те не успяха в основното – да формират устойчиво мнозинство и да излъчат кабинет. Българите не се обърнаха назад и изборите през ноември го доказаха. Нашето общество още търси изход от корупционното статукво, но то вече каза „не“, на превзетата държава и на реставрирането на авторитаризма", каза още Радев. 

Според него е време за национален консенсус. Той приветства предварителните разговори между потенциалните партньори. "Самата мисия на парламента се гради около консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки обществени процеси по възстановяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарният контрол, който бе на практика отменен през изминалите години. Да създадете условия за възраждане на свободното слово като гарант за прозрачността и плурализма. Да усъвършенствате изборния процес", каза още Радев. 

Президентът заяви, че ако парламентът не постигне промени в Прокуратурата, миналото ще потърси реванш, под прикритието на този чадър. По думите му не по-малък консенсус е този около икономическата и социалната политика. Той отчете, че и борбата с пандемията също остава приоритет. 

Радев изтъкна необходимостта от ускоряване на модернизацията на страната изискват този парламент да предприеме отдавна отлагани реформи и законови промени. По думите му, е крайно време да се прекрати порочната практика ключови закони да се променят тихомълком през преходни и заключителни разпоредби.

"Наред с това внесените чрез Плана за възстановяване и устойчивост необходими законодателни промени също трябва да намерят своите навременни рационални решения", посочи още държавният глава.

Той обърна внимание на депутатите за внесения от служебното правителство проектобюджет. Според него всичко изброено ще остане само като добро пожелание, ако не се укрепи държавността."За мен това е възможност, но не е свършен факт. От вас зависи този този парламент да затвори епохата на Прехода. Убеден съм, че не можем да си позволим повече да пилеем историческо време и национален ресурс", допълни още той. 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ