Румъния мести посолството си в Йерусалим

Румъния мести посолството си в Йерусалим

Румъния мести посолството си в Йерусалим

Румъния е първата страна от ЕС и четвъртата в света, която ще премести посолството в Израел от Тел Авив в Йерусалим. Това съобщи председателят на долната камара на румънския парламент и лидер на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, цитиран от тв Antena 3 и ТАСС.

Правителството е приело "меморандум за началото на процедура за преместване на посолството в Йерусалим“. Според Драгня това може да донесе на Букурещ краткосрочни, средносрочни и дългосрочни ползи и затова шансът трябва да се използва. Той добавя, че решението има и огромна символична стойност за Израел.

Швейцарската тв RTS отбелязва, че меморандумът е бил приет в отсъствието на външния министър Теодор Мелешкану, който е на посещение в Тунис.

Засега няма официално изявление на правителството за решението.

Американският президент Доналд Тръмп обяви на 6 декември миналата година, че е дошъл моментът за официалното признаване на Йерусалим за столица на Израел и поръча посолството на САЩ да ес премести там. Очаква се това да стане до средата на май.

След САЩ същото намерение заявиха и Гватемала и Хондурас.

Статусът на Йерусалим е един от ключовите проблеми в палестино-израелският конфликт. Израел настоява, че свещеният град е единна и неделима столица на държавата, а палестинците искат да обявят източната част на града за столица на своята държава.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ