Русия е заплаха според бъдещите шефове на Пентагона и ЦРУ

Русия е заплаха според бъдещите шефове на Пентагона и ЦРУ

Русия е заплаха според бъдещите шефове на Пентагона и ЦРУ

Световният ред днес е подложен на най-голямата атака след Втората световна война, заяви кандидатът за шеф на Пентагона ген. Джеймс Матис на изслушването му пред Сената.

И той, и номинираният за шеф на ЦРУ Майк Помпейо изразиха притеснения от действията на Русия.

Руският президент Владимир Путин се опитва да разедини страните от НАТО, заяви Матис.

Русия налага агресивно позициите си по света и представлява заплаха за Европа, коментира Помпейо.

Позицията им балансира заявените от Тръмп по време на кампанията симпатии към Русия, които тревожеха републиканците, коментират анализаторите.

Вчера американският Сенат гласува изключение от закона за гражданския контрол, за да направи възможно назначаването на Джеймс Матис за министър на отбраната. Той не отговаря на изискването за поста - да не е служил в армията през последните 7 години, тъй като се е пенсионирал през 2013 г.

81 сенатори подкрепиха решението, 17 гласуваха против.

Комисията по въоръжените сили на Камарата на представителите също подкрепи изключението. Всички 28 представители от Демократическата партия обаче гласуваха „против“, тъй като екипът на Тръмп бе отменил предвидено явяване на Матис пред комисията.

Предстои гласуването в долната камара на Конгреса. След това Сенатът трябва да приеме кандидатурата на Матис за шеф на Пентагона.

Ако оглави Пентагона, ген. Матис ще е първият кадрови военен начело на министерството на отбраната от половин век насам.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ