Руският посланик в Израел дава обяснения за изказване на Лавров

Руският посланик в Израел дава обяснения за изказване на Лавров

Руският посланик в Израел дава обяснения за изказване на Лавров

Руският посланик в Израел е привикан в Министерството на външните работи на страната заради изказване на първия дипломат на Русия Сергей Лавров, че Адолф Хитлер има еврейски корени, съобщава Ройтерс.

Външният министър на Израел Яир Лапид обяви, че руският посланик ще бъде извикан за „тежък разговор“ заради коментарите, които Лавров направи в неделя по италианската телевизия Rete 4.

„Това е недопустимо, скандално изявление, ужасна историческа грешка и ние очакваме извинение“, заяви Лапид пред новинарския сайт YNet.

По време на интервюто Сергей Лавров е попитан как Русия може да твърди, че целта на войната е да „денацифицира“ Украйна, при положение че президентът на страната Володомир Зеленски е евреин.

„Когато те казват: „Каква нацификация е това, щом ние сме евреи“, аз мисля, че това нищо не означава. Хитлер също има еврейски произход“, е заявил Лавров в ефир.

„От дълго време слушаме мъдрите евреи, че най-големите антисемити са самите евреи“, добавя той.

Дани Даян, директор на Яд ва-Шем – израелския мемориал в памет на шестте милиона евреи, убити по време на Холокоста, определи изказванията на руския външен министър като „обида и тежък удар за жертвите на истинския нацизъм“. Даян каза още, че Лавров разпространява „антисемитска конспиративна теория без фактическа основа“.

Самоличността на един от дядовците на Хитлер не известна, но има някои спекулации, останали напълно недоказани, че той може да е евреин.

Яир Лапид счита, че да твърдиш, че фюрерът е от еврейски произход, е все едно да казваш, че евреите са се самоубили, като добави, че обвинението в антисемитизъм на хора с такъв произход е „най-ниското ниво на расизъм“.

Той също така отхвърли твърдението на Лавров, че пронацистки елементи са оказвали влияние на украинските правителство и военни.

„Украинците не са нацисти. Само нацистите са били нацисти и само те се занимаваха със системното унищожаване на еврейския народ“, отбеляза Лапид, чийто дядо е загинал по време на Холокоста.

Израел многократно изрази подкрепа за Украйна, но остава предпазлив заради възможността от обтягане на отношенията с Русия – Москва е важен фактор за положението в съседна Сирия.

Макар и Тел Авив да се въздържа от обявяване на санкции срещу Русия, външният министър Лапид обвини Москва в извършване на военни престъпления в Украйна и обяви, че страната му ще достави каски и жилетки на украинските служби.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ