Руско издание: Виена може да стане "ефективен посредник" между Москва и ЕС

Руско издание: Виена може да стане ефективен посредник между Москва и ЕС

Руско издание: Виена може да стане "ефективен посредник" между Москва и ЕС

Владимир Путин избра Австрия за първото си посещение в чужбина през новия си президентски мандат, отбелязват ред руски издания. "Известия" пише, че изборът на страна не просто не е случаен, а е много символичен, предава БТА.

Република Австрия не е само държава с традиционно приятелска нагласа към Русия, която не се поддаде на провокацията с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му през март в Солсбъри и отказа да експулсира руски дипломати въпреки нескрития натиск от страна на Великобритания. Освен това неутрална Виена - една от ключовите европейски столици, може да стане ефективен посредник между Москва и ЕС, който най-накрая ще може да придвижи от мъртвата точка отдавна назрелия въпрос за отмяна на антируските санкции, вредни и за двете страни, прогнозира вестникът.

По време на визитата Путин разговаря с колегата си Александър ван дер Белен и с канцлера Себастиан Курц, като ги уведоми по-специално, че Русия има интерес да възстанови пълноформатното си сътрудничество с Евросъюза, посочва "Комерсант".

Руският лидер отдели специално внимание на темата за санкциите и политическите ограничения - спомена за негативния ефект от гледна точка "и на техните инициатори, и на онези, срещу когото са насочени". Президентът на Австрия заяви, че е намерил "общ език" с Владимир Путин, но не подкрепи публично тезата му за вредата от санкциите, пише изданието.

Според австрийския политолог Герхард Мангот, цитиран в материала, правителството на Австрия отдавна изтъква, че взаимните ограничения са "безполезни". Но няма да стане първото, което ще блокира удължаването на санкциите срещу Русия, и все така ще споделя позицията на своите партньори в ЕС.

"Същата позиция заемат и ред други страни от ЕС - Италия, Словакия, Кипър, Унгария. И правителството на Австрия отправи ясен сигнал, че санкциите може да бъдат свалени само с общо съгласие на страните от ЕС. И Москва знае това", казва експертът.

"Росийская газета" акцентира върху сътрудничеството между Русия с Австрия в много сфери и откроява като ключова насока енергетиката.

Австрийските власти увериха, че няма да загърбят руския газ заради американския. Защото поставят на първо място икономическата изгода, съчетана с надеждността на Русия като партньор, пише московският официоз.

Визитата на Путин бе свързана с факта, че се навършват 50 години, откакто Съветският съюз е започнал да изнася газ в Австрия. Тя първа сред западноевропейските страни сключи газов договор със СССР. Оттогава в Австрия са доставени над 218 милиарда куб. м руски газ. И по време на посещението бе подписан много важен стратегически документ, който затвърди сътрудничеството - споразумение между "Газпром" и австрийската О Ем Ви за доставки на газ до 2040 г., се казва в статията.

С общи усилия Русия и Австрия дават съществен принос за гарантиране на енергийната сигурност на целия европейски континент, цитира всекидневникът коментар на Владимир Путин след подписването на спогодбата.

Газовата тема бе засегната в дискусиите му и с канцлер Курц, и с президента Ван дер Белен. Австрийското ръководство увери по-специално, че страната подкрепя плановете на Русия да увеличи доставките за Европа през тръбопровода "Северен поток-2", съобщи Путин. По думите му сътрудничеството естествено обхваща и други сфери - има добри перспективи в машиностроенето, дървообработването и транспорта, добавя "Росийская газета".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ