Рядко обръщение на Северна Корея с призив за обединение

Рядко обръщение на Северна Корея с призив за обединение

Рядко обръщение на Северна Корея с призив за обединение

Северна Корея направи рядко изявление, като се обърна към всички корейци по света с призив да постигнат пробив за обединението на страната без помощта на други държави, предаде Ройтерс.

Всички корейци трябва "да подпомагат контактите, пътуванията и сътрудничеството между Северна и Южна Корея", се казва в изявлението, цитирано от севернокорейски държавни медии. Пхенян обеща да смаже всички предизвикателства пред обединението на полуострова.

В изявлението, направено след съвместна среща на правителството и политически партии, се подчертава, че корейците трябва да се борят енергично за намаляване на военното напрежение и създаване на мирен климат на Корейския полуостров. Военното напрежение е сред основните пречки пред подобряването на отношенията между двете Кореи и обединението.

Видя се, че съвместните военни учения с чужди сили не помагат развитието на отношенията между Северна и Южна Корея, се отбелязва в изявлението.

КНДР не съобщи защо е била организирана срещата, но в изявлението се казва, че тя е целяла да подкрепи забележките на лидера Ким Чен-ун относно обединението на полуострова, направени в новогодишното му обръщение.

Пхенян подчертава, че тази година е от значение за Северна и Южна Корея, защото се навършват 70 години от основаването на КНДР.

За южната Република Корея годината е важна, защото следващият месец страната ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри.

Източник: БТА

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ