Само две фирми дадоха оферти за доставка на машините за гласуване

Само две фирми дадоха оферти за доставка на машините за гласуване

Само две фирми дадоха оферти за доставка на машините за гласуване

Само две от фирмите, които продължиха участие в обществената поръчка на ЦИК за доставка на 9 600 машини за гласуване, са подали оферти. Това са "Лекс.БГ" ЕАД и "Сиела Норма" АД. Централната избирателна комисия отправи покана към шестима от кандидатите, след като двама участници бяха отстранени, заради това, че не отговарят на изискванията на възложителя, предаде БНР.

"Лекс.БГ" ЕАД и "Сиела Норма" АД участваха и в предишната процедура, когато бяха наети 3000 машини за европейските избори през 2019 г., като тогава за доставчик беше избран "Сиела Норма". 

Комисията по оценка и подбор ще разгледа двете оферти за доставка на 9600 машини за гласуване, след което ще бъдат отворени и ценовите предложения. Максималната прогнозна стойност на машините е 36 милиона лева без ДДС. 

Според условията освен доставка на 9600 специализирани устройства за електронно машинно гласуване с инсталирани системен и приложен софтуер, така че те да имат възможност да се модифицират за всякакъв вид избори, предвидени в Изборния кодекс, без намеса на доставчика, изпълнителят трябва да осигури логистиката, обслужването на машините при произвеждането на парламентарните избори през 2021 г. и обучението на членовете на ЦИК, РИК и СИК за работа с тях. 

От изискванията става ясно, че, ако устройствата се доставят на партиди, последната трябва да е направена не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Софтуерът пък трябва да е инсталиран до 20 дни преди началото на вота. Президентът Румен Радев заяви, че изборите трябва да се проведат в срок на 28 март. Това означава, че всички 9600 устройства за гласуване трябва да бъдат доставени най-късно до началото на март. 

Договор за доставката на устройствата за гласуване на предстоящите парламентарни избори се очаква да бъде сключен между ЦИК и победителя, в началото на следващата година. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ