нашите сайтове - сп. Мениджър сп. Обекти Мениджър на годината Новите родители Зеленият кръг

Янев: Банките да не работят с лица и фирми, санкционирани от САЩ

За да бъдат избегнати нататъшни санкции банките не трябва да осъществяват транзакции към лица и фирми, попаднали в черния списък и санкционирани от САЩ. Това препоръча служебният премиер Стефан Янев в началото на свикания от него Съвет по сигурност.

"Трябва да предпазим държавните дружества от налагането на финансови санкции, за целта трябва да предотвратим банковите транзакции към тези разследвани лица, за да не се блокират бизнеси и държавни дружества. Тази тема е особено значима и сензитивна както от гледна точка на потенциалните последтвия в политически и икономически план, така също и в социален аспект", каза Янев. 

Същевременно ДАНС и НАП имат задача да предприемат постоянни мерки за установяване степента на свързаност на лица с лицата от списъка и да предлагат на постоянната работна група допълване на списъка в случай, че се установи свързаност или изключване от списъка в случай, че тази свързаност е прекратена. 

"Наложените санкции от САЩ са сериозен сигнал, че корупцията в България е пуснала дълбоки корени в политическата и икономическата система на страната и последствията вече излизат извън националните ни граници. Корупционната среда в България не просто разрушава нашия международен авторитет, тя подкопава политическата ни система, устоите на нашата демокрация, като я прави нефункционална и неефективна", добави Янев. 

По думите му,  няма как да имаме стабилна политическа система, просперираща икономика, нито работеща социална система без да решим фундаменталните проблеми с корупцията.

"За тази цел е необходима консолидация на националните усилия за нейното изкореняване. Това няма как да се случи без сериозна промяна в работата на българското обвинение, на българската съдебна система, на всички правоприлагащи органи, които са призвани да налагат закона и за които днес трудно може да се каже, че се справят с основните функции и задачи, както и с очакванията на българското общество за справедливост", заяви още Стефан Янев. 

Според него, политиката ни трябва да се основава на три основни стълба: благоденствие, сигурност и справедливост, които трябва да бъдат в основата за разбирането ни за държавност. 

"В допълнение, за да се гарантира функционирането на държавата задължително трябва да се спазват и два принципа: всеки да спазва закона и всеки да си плаща данъците. В този смисъл основна задача на служебния кабинет е даде пример, че процесите в България може да се лучват по правилен начин, така че да се върне надеждата за хората за по-добър живот", допълни още служебният премиер.

Янев коментира и дейността на Съвета по сигурността. "На първо място, този Съвет трябва да провежда редовни и извънредни заседания, като редовните следва да бъдат не по-малко от едно заседание на три месеца. При осъществяване на дейността си Съветът по сигурността се подпомага от секретариат, който е самостоятелно структурно звено в администрацията на Министерския съвет. Такъв секретариат до момента не е създаден, което е сериозен пропуск, тъй като тази структура е ключова по отношение на процеса на управление на кризи", каза още служебният премиер.

На Съвета по сигурността присъстват вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков, министърът на отбраната Георги Панайотов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, дир. на ДАР Атанас Атанасов, председателят на ДАНС Пламен Тончев, финансовият министър Асен Василев и др.

Дневният ред на заседанието на Съвета по сигурността предвижда още обсъждането на мерки за гарантиране на политическата стабилност; необходимост от нови и адекватни политики за борба с корупцията, както и прилагане на по-ефективни механизми за координация и взаимодействие на структурите в сектор "Сигурност“.

още от Политика