САЩ: Анти-Тръмп протести и вандализъм след Шарлътсвил

САЩ: Анти-Тръмп протести и вандализъм след Шарлътсвил

САЩ: Анти-Тръмп протести и вандализъм след Шарлътсвил

Линкълн мемориал във Вашингтон стана жертва на вандализъм, съобщи службата за управление на националния парк, цитирана от Франс прес. На една от колоните на емблематичния мемориал на президента, премахнал робството в САЩ, бил надраскан обиден надпис с червена боя.

Според службата е трудно да се разчете посланието, но изглежда то гласи „Fuck law“ (в САЩ има радикални движения, които не признават законите и държавата). Специализирани екипи са започнали незабавното почистване на графита. Полицията е започнала разследване на инцидента, който не е първият подобен през тази година във Вашингтон.

Почти по същото време 17-годишен оскверни и паметник в памет на жертвите на Холокоста в Бостън. Минувачи са заловили вандала и днес той ще бъде обвинен.

Двата епизода са част от вълната на обществено разделение, последвала насилието в Шарлътсвил в края на седмицата. Бял расист връхлетя с колата си върху демонстранти срещу омразата и уби  млада жена и двама полицаи.

Събитията предизвикаха буря в Белия дом и извън него заради противоречивата реакция на Доналд Тръмп. В неделя той осъди и двете страни, участвали в събитията в Шарлътсвил. Под натиска на общественото мнение в понеделник насочи критиките си само към неонацистите, Ку-Клукс-Клан и другите крайно десни групировки и бели расисти. Вчера той обаче отново се върна към първата си позиция.

„Има две страни в историята", каза Тръмп на пресконференция в „Тръмп Тауър" в Ню Йорк.  И допълни: "Имаше група от едната страна, която се държеше лошо, имаше група от другата страна, която също се държеше насилнически". Милиардерът оправда мудната си реакция срещу неонацистите с необходимостта да не прави „прибързано изявление“, без да е наясно с всички факти.

Позицията му предизвика почти незабавната реакция на Майкъл Мур, режисьорът е сред най-острите критици на Тръмп. Мур призова снощи зрителите на спектакъла му на Бродуей да излязат след представлението на анти-Тръп протест заради коментарите му за събитията в Шарлътсвил. Мур публикува поканата и във Facebook. Към него се присъедини и актьорът Марк Ръфало. Начело на демонстрантите двамата скандираха пред Тръмп тауър „Тръмп трябва да си ходи“.

Баскетболната звезда Леброн Джеймс също осъди Тръмп. "В САЩ винаги е имало расова омраза. Знаем го. Но Доналд Тръмп я връща на мода“, туитна баскетболната легенда на Cleveland Cavaliers минути след пресконференцията на Тръмп.

„Това не е човекът, който си представяхме като президент на САЩ или каквото и да е друго. Трябва да се погледнем в огледалото и да се запитаме какво можем сами да подобрим, за да помогнем за промяната?“, пише Леброн Джеймс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ