САЩ: Флин отказва да сътрудничи на разследването на "руската връзка"

САЩ: Флин отказва да сътрудничи на разследването на руската връзка

САЩ: Флин отказва да сътрудничи на разследването на "руската връзка"

Бившият съветник по национална сигурност в Белия дом Майкъл Флин отказва да предаде на Сената документите по разследването на предполагаемата намеса на Русия в президентските избори в САЩ.

Флин смята да обяви в понеделник, че се позовава на Петата поправка, която му позволява да откаже да свидетелства срещу себе си.

Отказът да предаде поисканите документи може да се третира като неуважение към Конгреса и да бъде наказан с глоба или затвор.

Флин подаде оставка през февруари, двайсетина дни, след като встъпи в длъжност заради нерегламентирана среща с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк.

Преди две седмици разузнавателната комисия му изпрати призовка да предаде  документите по разследването.

Адвокатът на Флин първоначално поиска да му бъде предоставен имунитет срещу преследване, за да сътрудничи на следствието.

Миналата седмица председателят на комисията Ричард Бър се оплака, че Флин не сътрудничи на разследването. Сенаторите не получили отговор дали бившият съветник ще даде показания.

Министерството на отбраната също започна разследване на Флин, след като се разбра, че е получавал заплащане от чуждестранни организации малко след като напуснал Пентагона.

Междувременно Си Ен Ен съобщи, че нови документи свидетелстват, че Флин е излъгал за чуждестранните си посещения.

Писмо на демократа Илайджа Къмингс от Комисията по надзор към Камарата на представителите разкрива какво е казал Флин за връзките си с чуждестранни правителства по време на изслушването преди назначаването му в Беля дом.

Според писмото на Къмингс Флин е излъгал кой е финансирал чуждестранните му визити, включително пътуване до Русия през 2015 г. Тогава бившият съветник получил хонорар от 45 000 долара за реч на събитие в Москва.

Флин заявил, че пътуванията му са финансирани от "американски компании", че не е получил никакви облаги от друга държава и не е поддържал съществени контакти с представители на чужди правителства.

На вечеря през 2015 г. обаче бъдещият съветник по национална сигурност на САЩ седял до руския президент Владимир Путин.

Трябва да разберем какво знаят за генерал Флин президентът, вицепрезидентът, съветът към Белия дом и други висши официални лица, пише в писмото Къмингс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ