САЩ и Русия договориха връщане на посланиците си

САЩ и Русия договориха връщане на посланиците си

САЩ и Русия договориха връщане на посланиците си

„Договорихме се посланика на Русия в САЩ да се върне във Вашингтон и американския му колега да се върне в Москва. Все още не сме решили кога точно ще се случи това, но това са технически въпроси. Също така постигнахме съгласие, че Министерството на външните работи на Русия и Държавният департамент на САЩ ще си координират по редица дипломатически въпроси. Има много неща за дискутиране и много работа за вършене.“, това заяви руският президент Владимир Путин на пресконференция след срещата си с американския държавен глава Джо Байдън в Женева.

По думите му преговорите са били конструктивни и между двете страни не е имало враждебност.

Путин каза, че с Байдън са засегнали за кратко темата за потенциално членство на Украйна в НАТО, като поясни, че „ по нея няма какво да се дискутира“.

Руският държавен глава заяви, че САЩ и Русия имат специална отговорност за стратегическата стабилност на света, тъй са двете най-големи ядрени суперсили. „Ние разбираме тази отговорност и за всички е видимо, че президентът Байдън взе навременно решение за удължаване на договора Нов СТАРТ с пет години. Сега се договорихме да започнем консултации под егидата на Министерството на външните работи на Русия и Държавният департамент на САЩ, като ще бъде решено колко често тези срещи ще се случват и колко дълго ще продължават“, коментира той.

Путин обясни, че по отношение на въпроса за киберсигурността двете страни са се договорили да започнат консултации. По думите му от данни на САЩ става ясно, че най-големият брой кибератаки идват именно от територията на Америка, като на второ място се нарежда Канада.  Според него Русия дори не е в тази класация.

„Смятаме, че кибер пространството е изключително важно.“, коментира той, посочвайки скорошната атака срещу американски тръбопровод Colonial Pipeline  и такава срещу здравната система в руски регион. „Не мисля, че американската администрация е особено заинтересована от нея“, каза руският президент, визирайки втората. „Трябва да спрем със спекулациите и да седнем и да работим за интересите на САЩ и Русия“, добави той.

Путин заяви, че през 2020 г. Москва е получила 10 запитвания от САЩ за кибератаки от срещу американски обекти, идващи от територията на Русия, както и 2 запитвания през 2021 г. Той казва, че Русия е изпратила изчерпателни отговори на всички тези въпроси, като в същото време е изпратила 5 такива запитвания през 2020 г. и 35 през 2021 г., без да получи отговор на нито едно.

На въпрос дали е обещал да прекрати натиска срещу руската опозиция и да освободи Алексей Навални, Путин заяви, че „споменатият гражданин“ съзнателно е нарушил законите на страната и се е върнал на нейна територия, знаейки, че ще бъде задържан.

Той също така говори за „несистемната опозиция“ в страната, казвайки: „САЩ обявиха Русия за свой враг и противник. В законодателството на САЩ има разпоредби, че страната трябва да подкрепя демократическото управление в нашата държава и законните организации. Това казва американския закон. Да зададем този въпрос: „Ако Русия е враг, какви организации ще бъдат поддържани от САЩ?“. Не мисля, че това са организации, които искат Русия да е силна, а такива, които ще опитат да попречат на нейното развитие. Как да третираме организациите и хората, които искат да помогнат за налагане на американските политики в Русия?“.

Путин също така обърна внимание и на коментара на Байдън от интервю в миналото, в което го нарича „убиец“. „В САЩ всеки ден убиват кора, включително лидери на различни организации. Не можеш да си отвориш устата без да те застрелят. Добре, това са криминални случаи, но нека погледнем Авганистан. С един въздушен удар убиват 120 души на сватба! Това беше грешка, случва се. Използват дронове и хеликоптери за стрелба по хора, които очевидно са цивилни. Кой носи отговорност, кой е убиецът?“, каза той. „Що се отнася до човешките права, Гуантанамо все още съществува, все още работи. То не отговаря на никакви закони - нито международни, нито американски.“, добави руският държавен глава.

Президентът отговори и на въпрос дали с Байдън са коментирали Арктика, като заяви, че Москва не прави нищо незаконно и необичайно в региона, а просто възстановява унищожената и изоставена инфраструктура.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ