САЩ наложиха антидъмпингови мита на испанските маслини

САЩ наложиха антидъмпингови мита на испанските маслини

САЩ наложиха антидъмпингови мита на испанските маслини

Министерството на търговията на САЩ наложи снощи антидъмпингови и компенсаторни мита върху вноса на испански маслини с мотива, че те са субсидирани и продавани на цени, които са под реалната им стойност, предаде Франс прес.

В окончателното решение на администрацията на президента Доналд Тръмп се отбелязва, че маслините от Испания се продават с 16,88 процента до 25,5 процента под реалната им стойност.

Търговското министерство бе посочило в предварителни решения, публикувани през ноември и януари, че тези продукти се продават на цени, които са по-ниски с 14,64 процента до 16,80 процента и с 19,73 процента под реалната им стойност, припомня АФП.

Освен това в решението се отбелязва, че Испания е субсидирала производителите на маслини в страната в диапазона от 7,25 процента до 27,02 процента.

През 2017 година вносът на испански маслини в САЩ е бил за 67,6 милиона долара.

През март евродепутатите настояха администрацията на Тръмп да се откаже от плановете си да наложи антидъмпингови мита върху вноса на испански маслини, но очевидно Вашингтон е останал глух за исканията на европейците, посочва АФП.

Окончателно решението трябва да бъде потвърдено от Комисията за международната търговия на САЩ. Тя трябва да го обяви на 24 юли, уточни търговското министерство.

От месеци администрацията на Тръмп взема все нови и нови протекционистки мерки, които пораждат негодувание сред търговските партньори на САЩ, отбелязва АФП.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ