САЩ постигнаха споразумение за разделените имигрантски семейства

САЩ постигнаха споразумение за разделените имигрантски семейства

САЩ постигнаха споразумение за разделените имигрантски семейства

Правителството на САЩ постигна споразумение във връзка с разделянето на деца имигранти от техните родители на американската граница, позволяващо на около 1000 човека, засегнати от тази политика, да кандидатстват отново за убежище в САЩ, след като са били отхвърлени, предаде Ройтерс.

Споразумението, чиито подробности се съдържат в съдебни документи, е победа за правозащитните организации, оспорващи политиката на президента Доналд Тръмп за "нулева толерантност" към незаконните имигранти, които влизат в САЩ.

Споразумението, което трябва да получи съдебно одобрение, дава на родителите и децата на имигранти втора възможност да кандидатстват за убежище, след като американските власти са отхвърлили твърденията им, че са заплашени от преследване или изтезания, ако бъдат върнати в родните си страни.

Около 2500 деца и родители бяха засегнати от разделянето на семействата, от което Тръмп впоследствие се отказа, но над 1000 човека ще могат да кандидатстват отново за убежище съгласно споразумението, заяви една от правозащитните организации, предприела съдебни действия срещу правителството.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ