САЩ потвърдиха, че до 2023 г. ще унищожат химическите си оръжия

САЩ потвърдиха, че до 2023 г. ще унищожат химическите си оръжия

САЩ потвърдиха, че до 2023 г. ще унищожат химическите си оръжия

САЩ потвърдиха, че до 2023 г. ще унищожат всички свои химически оръжия, останали след Студената война, и поздравиха Русия, че е унищожила своите, напомняйки, че са финансирали в голяма степен програмата на Москва.

Повече от 90% от американските припаси са унищожени и редовно докладваме за напредъка на процеса пред Международната организация за забрана на химическите оръжия, заяви говорител на Пентагона.

В средата на седмицата руският президент Владимир Путин обяви, че и последните руски химически оръжия са унищожени. Той обвини САЩ, че се мотаят с премахването на собствения си химически арсенал. По думите му САЩ вече три пъти отлагали крайната дата.

Русия и САЩ, които бяха натрупали по време на Студената война гигантски количества химически оръжия, се ангажираха да ги унищожат преди април 2012 по силата на Конвенцията от 1997 г. за забрана на химическите оръжия, но няколко пъти променяха срока.

Русия отложи датата първо за декември 2015, а после отново – до 2020.

Повече от 200 държави са подписали конвенцията. Според международната организация 96% от химическите оръжия, обявени от страните, са премахнати под нейно наблюдение.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ