САЩ: Рискът от военен конфликт с КНДР става все по-неизбежен

САЩ: Рискът от военен конфликт с КНДР става все по-неизбежен

САЩ: Рискът от военен конфликт с КНДР става все по-неизбежен

В момента Северна Корея представлява най-голямата опасност за сигурността на САЩ и опасността от война с тази държава нараства всеки ден. Това заяви президентският помощник по националната сигурност ген. Хърбърт Макмастър в реч в Президентската библиотека на Роналд Рейгън в щата Калифорния.

В отговор на въпроса увеличава ли се опасността от потенциална война с КНДР след последния й опит с балистична ракета Макмастър отговори: "Мисля, че тя нараства с всеки ден“. Той добави, че севернокорейците подобряват ракетните си възможности с всеки нов тест. На 29 ноември Пхенян извърши първия си от 15 септември опит с ракета от нов тип "Хвасон-15".

По време на 53-минутния си полет тя се издигна на височина 4475 км и преодоля разстояние от 950 километра. Ракетата падна в Японски море на 250 км от северната японска префектура Аомори. Дестабилизиращото поведение на Русия е нараснало значително САЩ трябва да се противопоставят на дестабилизиращото поведение на Русия, но и да намират общи сфери за възможно сътрудничество с Москва.

Това заяви той по темата с Русия.

По думите му през последните години дестабилизиращото поведение на Русия е „нараснало значително“. Към това поведение той посочи опитите за „подкопаване на демокрациите“ на Запад, а също „дезинформации, пропаганда, насочени към разкола на обществеността". В същото време Вашингтон трябва „са търси сфери на сътрудничество с Русия“, посочи помощникът. „Искаме да избегнем глобален конфликт с Русия“, изтъкна Макмастър, добавяйки, че „това няма да бъде в ничий интерес“.

Той каза също, че Русия се опитва да се намесва в изборите в други държави. По думите му „ръката на Москва се вижда“ в такива събития като референдумът за независимост на испанската Каталуния и предстоящите президентски избори в Мексико.

 


 

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ