САЩ създават група за борба със скритото руско влияние

САЩ създават група за борба със скритото руско влияние

САЩ създават група за борба със скритото руско влияние

Камарата на представителите в Конгреса на САЩ реши да създаде специална група за противодействие на скритите опити на Русия да „оказва влияние на граждани и правителствата на други държави“.

Групата ще е междуведомствена и бе одобрена при гласуването на законопроект за разузнавателната политика на САЩ, внесен от републиканци и демократи и одобрен с 390 гласа и 30 „против“.

Това действие се разминава с обещанията на избрания президент Доналд Тръмп за подобряване на отношенията с Русия, отбелязват Би Би Си и Ройтерс.

Тема на законопроекта са заплахите за националната сигурност на САЩ, дейността на американските разузнавания и контролът от страна на Конгреса. Бюджетът за разузнавателните агенции догодина ще е малко над 70 млрд. долара.

В 93-страничния проект е записано, че Русия „манипулира средствата за масова информация и финансира агенти на влияние, оказвайки скрито влияние на народи и правителства ".

Сред задачите на новата специална група е и да "разобличава лъжи, агенти на влияние, корупция, нарушаване на човешки права, терористични действия и убийства, извършени от тайните служби или от политическите елити на Руската федерация или на техни "посредници".

Очаква се Сенатът да гласува законопроекта за разузнаването преди края на годината. 

В него става дума и за укрепване на контраразузнаването и борбата срещу заплахи в киберпространството, Космоса и по море. 

САЩ ще въведат и нови ограничения за придвижване на руските дипломати. На всеки 3 месеца те ще получават разрешение да пътуват на разстояние над 25 мили от сградата на посолството или консулството, ако преди това директорът на ФБР е докладвал пред комисиите на Конгреса, че през изминалите 4 месеца дипломатите не са нарушили тези изисквания, предава ТАСС.  

Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова така се променя и разширява съществуващият от много години уведомителен режим за пътуванията на руски дипломати от младши и среден ранг, който е отразен в двустранни документи на реципрочна основа и не може да бъде променян едностранно. Действията на Вашингтон щели да предизвикат огледален отговор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ