САЩ: Тръмп даде заден ход за вноса на трофеи от убити слонове

САЩ: Тръмп даде заден ход за вноса на трофеи от убити слонове

САЩ: Тръмп даде заден ход за вноса на трофеи от убити слонове

Доналд Тръмп даде спешно заден ход за разрешението за внос на трофеи от убити слонове от Зимбабве и Замбия. Снощи той съобщи в Twitter, че замразява темата, след като си навлече ожесточени критики в социалните мрежи и медиите, дори и в редиците на собствената му Републиканската партия. Допълнително утежняващо обстоятелство стана фактът, че решението бе огласено първо от фондацията Сафари Клъб Интернешънъл, защитник на този тип лов, още преди федералната агенция за лов и риболов да го обяви официално. Още по-конфузна стана ситуацията, когато и оръжейното лоби (NRA) похвали шумно отпадането на забраната за внос на слонски ловни трофеи, въведена от Барак Обама.

Часове след официалното публикуване на решението бе разпространена снимка на президентския син Доналд Тръмп-младши, позиращ през 2011 с отрязана слонска опашка до трупа на убитото животно.

Администрацията използва странни мотиви, за да разреши вноса за периода 21 януари  2016 – 31 декември 2018: че така ще се подобрят шансовете за оцеляване на застрашените африкански слонове и ще бъдат спрени бракониерите.

След увеличаването на популацията до средата на миналото десетилетие, броят на слоновете в Африка отново намалява застрашително - от 1 млн. през 1970-те години, днес слоновете са по-малко от 400 000.

Случаят стана повод за припомняне на международния скандал с американски зъболекар, убил лъв в Зимбабве през 2015 г. Оказа се, че ловът е бил незаконен, а убитият лъв Сесил – специален за зимбабвийците и учените. Властите не разследваха нито зъболекаря, нито организатора на лова. А преди месец федералната агенция по лова отмени забраната за внос на ловни трофеи от лъвове от същите две страни – Зимбабве и Замбия, и се очаква да удължи разрешението  за още три страни – Намибия, Танзания и Мозамбик.   

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ