Саудитският крал уволни началника на генералния щаб

Саудитският крал уволни началника на генералния щаб

Саудитският крал уволни началника на генералния щаб

Саудитският крал уволни началника на генералния щаб и други висши военни при мащабни промени в армията, съобщиха официалните местни медии, цитирани от Франс прес.

Крал Салман е подписал заповед за смяната на ген. Адбел Рахман бен Салех ал Биниан, началник на генералния щаб на саудитската армия и на негово място е назначен Файад ал Руваили, допълва официалната агенция СПА.

Кралят е сменил освен това шефовете на военновъздушните сили и на сухопътната армия, както и още няколко висши военни.

Никакво официално обяснение не беше дадено за мащабните промени начело на армията. Те са на фона на военната операция на арабската коалиция, оглавявана от Рияд, срещу бунтовниците хути в Йемен, подкрепяни от Иран. Начело на операцията е министърът на отбраната, престолонаследникът Мохамед бен Салман, който се превърна в най-влиятелния човек в кралството.

Името му се свързва през последната година с много от промените по върховете на властта в страната. Той обяви мащабна кампания срещу корупцията, в резултат на която десетки членове на кралското семейство и богати бизнесмени бяха затворени в хотел Риц в Рияд по разследване за корупция.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ