Сблъсъци в Каталуня след ареста на Пучдемон

Сблъсъци в Каталуня след ареста на Пучдемон

Сблъсъци в Каталуня след ареста на Пучдемон

Хиляди привърженици на Карлес Пучдемон се стекоха по улиците на Барселона след новината за ареста на сепаратисткия лидер в Германия.  Стигна се до сблъсъци с полицията и сцени на насилие, съобщи Франс прес.

Пучдемон беше задържан вчера сутринта от германската полиция с европейска заповед за ареста му, издадена от испанския съд и по обвинение за подстрекателство за бунт. Сепаратистът, който стана доброволен изгнаник, се придвижваше досега необезпокояван в Белгия, Дания, Швеция и Финландия напук на Мадрид. Той беше арестуван на датската граница в кола с белгийски номера, следена от испанските секретни служби, които предупредили германските власти.

Съобщението за задържането му отприщи нови протести в Каталуня. Докато протестите протичаха мирно, с традиционните знамена на Каталуня, напрежението рязко се повиши от действията на привържениците на „Комитетите за защита на Републиката“ – радикална група, която настоява за незабавно отделяне от Испания. Някои от протестиращите замеряха с кошчета за боклук сградата на префектурата в Барселона. Частите на каталанската полиция отблъснаха тълпата с палки и изстрели във въздуха.

Според спешната помощ най-малко 79 души са леко ранени.

30 години затвор заплашват Пучдемон по най-тежкото обвинение – да сепаратизъм и бунт. Със същото обвинение са още 12 каталунски политически фигури. Деветима са задържаните досега в Испания, за още петима има европейски заповеди за арест.

Пучдемон беше задържан след участие в конференция в петък във Финландия, където се представяше за „премиер в изгнание“, на връщане към Ватерло, до Брюксел, където живее в неголяма вила, обявена за каталунски „Дом на републиката“.

Каталунският лидер е задържан в затвора в Ноймюнстер.

Днес той ще бъде изправен пред съда, който трябва да потвърди самоличността му. След това съдът на провинция Шлезвиг-Холщайн трябва да реши дали да го предаде на испанските власти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ