Съдебната система и световните компании срещу Тръмп заради мюсюлманите

Съдебната система и световните компании срещу Тръмп заради мюсюлманите

Съдебната система и световните компании срещу Тръмп заради мюсюлманите

Главните прокурори (министри на правосъдието) на 16 американски щата, в които живее 1/3 от населението на САЩ, осъдиха вчера антиимигрантския указ на Доналд Тръмп. В петък новият президент забрани на гражданите на 7 мюсюлмански държави (Иран, Ирак, Либия, Сомалия, Сирия и Йемен) да влизат в САЩ през следващите 90 дни. Забраната се отнася и за двойните граждани. За 120 дни е блокирано приемането на бежанци.

Главните прокурори заявиха, че ще се борят с всички възможни средства срещу указа, който нарушава Конституцията, противоречи на ценностите на Америка и е незаконен. Те предупреждават, че ще работят заедно, докато федералното правителство не се подчини на Конституцията и не започне да уважава историята на нацията, основана от имигранти, и не дискриминира никого заради неговата националност или вяра.

Под декларацията са се подписали главните прокурори на Илинойс,  Калифорния, Кънектикът, окръг Колумбия, Хавай, Айова Мейн, Мериленд, Масачузетс, Ню Мексико, Ню Йорк, Орегон, Пенсилвания, Върмонт, Вирджиния и Вашингтон.

Указът на Тръмп предизвика пълен хаос на американските летища. Десетки хора, засегнати от забраната, са били в самолетите, докато Тръмп е подписвал документа. Властите съобщиха, че са арестували 109 души, пристигнали в събота, а в неделя сутринта няколко десетки все още не са били освободени. 

Няколко съдии блокираха част от указа. Федералният съдия на Ню Йорк въведе вчера временна забрана за депортирането на лица с визи или статус на бежанци, задържани на американските летища в събота.  

Междувременно и церемонията за наградите на Гилдията на киноактьорите в САЩ мина под знака на критиките срещу Тръмп.

Водещият Ащън Къчър започна с поздрав към „тези, които са на летищата“. Джулия Луис-Драйфус, която получи наградата за най-добра женска роля в тв комедия, заяви, че като дъщеря на избягал от нацистите френски евреин може да оцени ограниченията на Тръмп само като „позорни и неамерикански".

Заради забраната за церемонията „Оскар“ през февруари вероятно няма да може да пристигне номинираният за награда ирански режисьор Асгар Фархсди.

Някои от най-големите американски интернет компании, между които Google и Netflix, също скочиха срещу Тръмп. В IT-компаниите работят хиляди граждани от арабски и азиатски страни.

Онлайн-платформата за предоставяне на жилища под наем Airbnb обеща да настанява безплатно всички, които не са успели да влязат в САЩ заради забраната.

Шефът на Netflix Рид Хейстингс написа във Фейсбук, че забраната прави Америка по-несигурна. Ще ни ненавиждат, добавя той.

Тим Кук изпрати писмо до всички служители на Apple, за да каже, че не подкрепя указа на Тръмп.

Много световни лидери също осъдиха решението на президента. Канцлерката Ангела Меркел бе рязка: борбата с тероризма не може да се използва като оправдание гражданите на определени държави и с определена религия да попадат автоматично под подозрение. Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че страната му ще продължи да приема всички, които бягат от преследване, тероризъм и война.

Тръмп бе подкрепен сао от лидерите на крайнодесните в Холандия и Великобритания.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ