Секскандал в руския парламент

Секскандал в руския парламент

Секскандал в руския парламент

Руският депутат Леонид Слуцки е в центъра на първия секс скандал в Думата, сравним с аферата „Харви Уайнстийн“.

Той бе обвинен от три журналистки за непристойно поведение и сексуален тормоз.

Депутатът отрича, твърди, че го клеветят и иска доказателства, разказва Би Би Си.

От руския парламент казват, че вината на депутата не е доказана и препращат към комисията по етика.

Публичният скандал започна с интервю през февруари с лидера на националистите от ЛДПР Владимир Жириновски. Журналистка от тв „Дожд“ го пита в ефир за отношението на Слуцки към журналистките в руския парламент.

„За това (поведението на Слуцки, бел. ред-) знае цялата Държавна Дума“, подчертава кореспондентът на телевизията Елизавета Антонова.

Жириновски отвръща, че нищо не знае и ще „поговори“ със Слуцки. Същата вечер „Дожд“ пуска на сайта си информация, че две журналистки и една продуцентка, пожелали анонимност, са се оплакали за сексуален тормоз от депутата.

Седмица по-късно една от жертвите, продуцентката на „Дожд“ Даря Жук разкри самоличността си и разказа, че депутатът се опитал да я целуне по устните и да докосне бедрата й в студиото на телевизията преди негово участие през 2014 г.

Слуцки беше обвинен и от зам.-главната редакторка на тв RTVI Екатерина Котрикадзе. Тя разказва, че се запознали през 2011 г. Той я приклещил в кабинета си, притиснал я към стената и се опитал да я целуне.

Фарида Рустамова от Би Би Си е третата жертва, която разполага и със аудио запис на случилото се.

На 24 март миналата година кореспондентката на Би Би Си влязла в кабинета на депутата, шеф на комисията по външна политика Слуцки, за да запише коментара му за визитата на френската националистка Марин льо Пен в Москва.

В кабинета била и сътрудничката на Слуцки Диана Рудакова, която освен това е и кореспондент на официалната държавна агенция ТАСС. Рустамова я помолила да не присъства на разговора, защото е от конкурентна медия. Така останала сама със Слуцки в кабината.

Тъй като журналистката правела интервю, диктофонът й бил включен и Слуцки знаел това.

След първия въпрос за Льо Пен, неочаквано той сменил темата. Нарекъл а „зайче“ и й предложил да я заведе някъде. "Бягаш от мен, не искаш да се целуване, обиждам се", казва малко след това депутатът. Следва кратък диалог, в който журналистката заявява, че има приятел, за когото иска да се омъжи. „Отлично, на него ще му бъдеш жена, а на мен – любовница“, настоява Слуцки. След още един опит на Рустамова  да продължи интервюто за Льо Пен, депутат се приближил до нея и й пуснал ръка по гърба. Тя го отблъснала и му казала, че това е опипване и е грозно.

„Правя го красиво“, настоял националистът и дал съвет да не се притеснява, да зареже приятеля си, а той бил готов „реално да й помогне“.

Година по-късно Рустамова разказва, че след този епизод, когато излязла от кабинета, се разплакала и отишла в залата за журналисти с намерението за разкаже за случилото се на колеги.

Друга журналистка потвърждава думите й и си спомня, че Рустамова влязла в залата в тежко състояние и разказала на няколко колеги за преживяното. По-късно разказала и на шефовете й в Би Би Си и на приятеля си.

В Русия няма закон срещу сексуалния тормоз. Затова дори не е имало смисъл Рустамова да се оплаче в полицията от поведението на депутата.

Сега други парламентарни репортери казват, че в техните среди Слуцки има определена репутация и те предпочитат да записват коментарите му по телефона и да избягват лични срещи с него.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ