Сенатът на американския Конгрес одобри проекта за данъчна реформа

Сенатът на американския Конгрес одобри проекта за данъчна реформа

Сенатът на американския Конгрес одобри проекта за данъчна реформа

Сенатът на американския Конгрес, в който мнозинство имат републиканците, одобри тази нощ амбициозния проект за данъчна реформа и намаляване на данъците, което е важна победа за президента Доналд Тръмп, предаде Франс прес.

Текстът бе приет с 51 срещу 49 гласа и сега предстои да бъде хармонизиран с версията, приета от Камарата на представителите.

Реформата на данъчната система ще бъде първото голямо постижение на 45-ия президент на САЩ, който тази есен не успя да наложи отменяне на закона за здравеопазването от времето на Барак Обама, отбелязва АФП.

Нито един сенатор демократ не подкрепи републиканския проект за данъчна реформа на стойност 1,5 трилиона долара. Сенаторът републиканец от Тенеси Боб Коркър, който нарича растящия държавен дълг заплаха за националната сигурност, гласува заедно с демократите против данъчната реформа.

Тя полага основите за намаления на данъците за бизнеса и на хората с високи доходи и ще бъде първата съществена промяна на данъчната система от три десетилетия, добавя АП.

Ето основните цифри, заложени в бюджета.

4,1 трилиона долара - общият размер на предложените разходи за идната година.

3,6 трилиона долара - съкращенията за предстоящото десетилетие, чрез които според Белия дом ще бъде постигнат балансиран бюджет.

610 милиарда долара - икономии, които президентът предлага да бъдат направени през идните десет години по "Медикейд" - програмата, чрез която се поемат сметките за здравеопазване и старчески домове на милиони американци с ниски доходи.

191 милиарда долара - спестяванията, които администрацията предлага по програмата за хранителни купони.

2,6 милиарда долара - сумата, отделена за гранична сигурност, включително 1,6 милиарда долара за "планиране, проектиране и построяване на физическа стена по южната граница" (с Мексико).

56 400 - брой на войниците, моряците и летците, с които ще се увеличи съставът на министерството на отбраната над планираното от администрацията на Обама.

6 - брой седмици платен отпуск при раждане или осиновяване на дете според програма, която се предлага да бъде създадена.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ