Сенатът на САЩ обяви Путин за военнопрестъпник

Сенатът на САЩ обяви Путин за военнопрестъпник

Сенатът на САЩ обяви Путин за военнопрестъпник

Сенатът на Съединените щати единодушно одобри резолюция, осъждаща руския президент Владимир Путин като военнопрестъпник, в една от редките прояви на единство между републиканци и демократи в Конгреса на страната, предаде „Ройтерс“.

Документът, внесен от републиканеца Линдзи Греъм и подкрепен от сенаторите, насърчи Международния наказателен съд в Хага и Международния съд на ООН да упълномощят всички разследвания за военни престъпления срещу човечеството от страна на руските военни.

„Днес всички ние в тази зала се обединихме заедно, като демократи и републиканци, за да кажем, че Владимир Путин не може да избяга от отговорност за зверствата, извършени срещу украинския народ“, каза лидерът на мнозинството на демократите в Сената, Чък Шумър, в реч преди гласуването за резолюцията.

Сенатът изразява и подкрепата си за разследване за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и системни нарушения на човешките права, „наложени от президента Владимир Путин, Съвета за безопасност на Русия, Въоръжените сили на Русия и техните проксита, както и военните командири на президента Путин“.

Очаква се Зеленски да направи виртуално обръщение към членовете на американския Конгрес.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ