Сепаратистите твърдо зад Пучдемон, въпреки Рахой

Сепаратистите твърдо зад Пучдемон, въпреки Рахой

Сепаратистите твърдо зад Пучдемон, въпреки Рахой

Двете основни сепаратистки партии в Каталуня съобщиха, че са постигнали съгласие да подкрепят за премиер на автономната област Карлес Пучдемон, който продължава да живее в доброволно изгнание в Брюксел под заплаха да бъде арестуван в Испания.

„Заедно за Каталуня“ (на Пучдемон) и Републиканската левица на Каталуня (на Ориол Жункерас) обявиха снощи решението си със съвместна декларация, от която не става ясно дали споразумението приема Пучдемон да управлява от разстояние.

Решението бе потвърдено малко след като правителството в Мадрид предупреди, че няма да позволи на Пучдемон да управлява Каталуня от чужбина. Премиерът Мариано Рахой заяви, че централното правителство ще продължи да управлява директно размирната област, ако сепаратисткият премиер отсъства физически от Испания. Така Рахой се отказва от ангажимента да върне управлението на Каталуня след избирането на новия парламент и правителство.

Миналата седмица сепаратистките партии, получили абсолютно мнозинство след извънредните избори през декември, обявиха, че ще издигнат Пучдемон за премиер. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ