Сеул ще преговаря с Пхенян за разделените семейства

Сеул ще преговаря с Пхенян за разделените семейства

Сеул ще преговаря с Пхенян за разделените семейства

Сеул ще се възползва от уникалната среща утре със Северна Корея, за да постави въпроса за подновяване на срещите на семействата от двете Кореи, разделени от войната през 1950-1953 г., съобщи шефът на южнокорейската делегация, цитиран от Франс прес.

Срещата ще се състои в граничното село Панминчжон, където е подписан договорът за прекратяване на огъня в края на войната, и е първата от 2015 г.

Основната тема на разговорите ще е участието на севернокорейски атлети на зимната Олимпиада в Южна Корея. Двете делегации обаче ще използват повода, за да поставят и други въпроси.

"Ние се подготвяме за разговор за разделените семейства и за начините да свалим военното напрежение“, заяви министърът на обединението Чо Мюн Гьон, цитиран от южнокорейската агенция Йонхап.

Милиони корейци са разделени по време на войната от двете страни на границата. Огромна част от тях вече са починали, без да успеят да видят близките си.

Конфликтът през 1953 г- приключва с примирие, а не с мирен договор и двете държави технически са все още във война, комуникациите, писмата, телефонните разговори са забранени и до днес.

Срещите на семействата бяха подновени след историческа среща между Северна и Южна Корея през 2000-та година. Те трябваше да са един път годишно, но напрежението в региона, което редовно се повишава, обърка този ритъм.

Сегашното подновяване на диалога стана след две години на много обтегнати отношения, три ядрени опита на Пхенян, множество ракетни изпитания. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ