Ще даваме специални лични карти на българите, родени в чужбина

Ще даваме специални лични карти на българите, родени в чужбина

Ще даваме специални лични карти на българите, родени в чужбина

Парламентът прие българите, които са родени в чужбина, както и тези от старите български общности да имат право на специални лични карти. С тях те ще могат да влизат у нас без виза, да работят, учат, купуват жилище и дори да гласуват. Но, този тип документи няма да им осигурява свободно пътуване в ЕС. Измененията са част от Закона за българските лични документи, внесени от "Обединени патриоти", и бяха одобрени на първо четене със 102 гласа "за", 23 "против" и четирима "въздържали се". 

Картата ще се издава на лица от български произход, но без българско гражданство. Целта на това изменение е да се даде правна регламентация на предвидения с проекта специален статут на лицата, принадлежащи към българските исторически общности, които са родени извън територията на Република България и на тези, които са родени тук, но са напуснали страната. Идеята на вносителите е старите български общности както в Сърбия, Молдова, Албания, Македония, Украйна и общности от старата българска емиграция в САЩ, Канада и Западна Европа да получат документ за български произход. С картата лицето ще има право на достъп до трудовия пазар, еднакво с това на българските граждани.

Заявлението за карта ще се подава лично до МВР или до дипломатическите ни представителства зад граница. Ако то е подадено в консулска или друга дипломатическа мисия, картата се издава за 90 дни.

Според вносителите от "Обединени патриоти" това ще реши както проблемите с демографската криза, така и на пазара на труда. "По разлини стратистики и изчисления тези българи са 5 млн. Идеята е те да могат да посещават България, когато пожелаят, дори да живеят в България, да влизат безвизово, да работят и учат тук както и да си закупят имот. С тази лична карта ще са със статут за постоянно пребиваване. Искаме да направим така, че сънародниците ни отвъд граница да видят, че страната мисли за тях. Помним кризата в Украйна и от конфликтните райони хиляди българи тръгнаха да се преселват в България. Тогава България чисто законово нямаше как да им помогне и да им уреди статута. С месеци се търсеше начин легално семействата да работят и живеят у нас", обясни един от вносителите на законопроекта Юлиан Ангелов.

От БСП не подкрепиха законопроекта, тъй като според тях текстовете влизат в противоречие с европейското законодателство. Освен това българското законодателство за българите в чужбина давало достатъчно правни възможности, изтъкнаха социалистите и наекоха примането на този закон за възможност да се стигне до "рецидив на погазване на европейското законодателство, което ще повлече към лоши предложения".

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ