Затвори

Шеф от ГДБОП поиска регистър на педофилите

Трябва да бъдат направени законодателни промени, така че да бъде създаден регистър на педофилите, защото след като излежат присъдите си подобни хора изчезват от погледа на полицията – тя не знае къде работят и какво правят. В другите държави това се следи и е изрично вписано къде работят, за да не могат да продължават да експлоатират сексуално деца.

Това мнение изрази началникът на отдел „Компютърни престъпления” към ГДБОП- МВР Явор Колев, цитиран от БГНЕС. Колев участва в родителската среща „От нас зависи”.

Децата между 8 и 14 години са най-застрашената група потребители в интернет пространството поради крехката си възраст и липса на житейски опит. Най-често виртуалното блудство, сексуалното изнудване, разпространението на материали със сексуална експлоатация, а дори и кибертормоз, са свързани с деца, живеещи в проблемна семейна среда, с един родител или пък в семейство, в което липсва контрол и интерес от родителите какво се случва с техните деца, докато са пред компютъра. Фактът, че родителят е в съседната стая, а детето е на компютъра, не означава, че то е защитено, заяви Колев.

Според Колев преди е имало около 200 сайта за запознанства, където педофилите са „върлували”, докато сега техните основни канали са Facebook, Youtube, Snapchat, Viber, jivotnoto.com и пр. Педофилът е един от нас, хора, които имат добро образование, добър начин на живот и обикновено се стремят да работят професия, която е свързана с деца, каза началникът на отдел „Киберпрестъпления”.

Според него педофилите вече не са само т. нар. „просто гледащи”, а и производители на порнографско съдържание с деца, онлайн груминг и сексторшън, затова и родителите трябва да имат активна роля в процеса на дигитално ограмотяване.

Колев, съобщи също така, че тази седмица са заловени двама души от Дупница за педофилия. 

Коментари
Последни
Най-четени
Вчера
Job Мениджър:
Алианс за младежта

Алианс за младежта

Мениджър - Списанието

Advertorial

Йордан Узунов е директор производствена дирекция в СТЕМО. Магистър по компютърни системи и технологии от Техническия университет - Варна. Сертифициран ИT одитор от международната неправителствена организация ISACA - Асоциация за одит и контрол на информационни системи.

Милена Драгийска е главен изпълнителен директор на "Лидл България"

Цитат на деня
Виц на деня

Снимка: Shutterstock

Валутен калкулатор

Валутен курс за 20.07.2018 г.

от валута
към валута
количество
Крайна сума:
Фиксинг на БНБ

Фиксинг на БНБ за 20.07.2018 г.

Валута
За единици валута
Лева (BGN)
Обратен курс за 1 лев
CHF
1
1.68128
0.594785
CNY
10
2.46917
4.04994
EUR
1
1.95583
0.511292
GBP
1
2.18663
0.457325
RUB
100
2.64111
37.8629
USD
1
1.67595
0.596677