Салчев: НЗОК е една от най-прозрачните и публични институции

Салчев: НЗОК е една от най-прозрачните и публични институции

Салчев: НЗОК е една от най-прозрачните и публични институции

Искам ясни параметри на преговорите между БЛС и НЗОК. Това заяви в ефира на bTV председателят на НЗОК Петко Салчев. По думите му няма никакъв проблем да бъде изпълнено искането на БЛС преговорите с НЗОК да бъдат публични, дори има предвидена зала за това, която е обезпечена технически. 

Що се отнася до нежеланието на БЛС да преговаря с него, Салчев заяви, че от гилдията трябва да погледнат нормативната база, защото "председателят на НЗОК не участва в преговорния процес". Салчев е категоричен, че не се притеснява от проверка на дейността на НЗОК, защото "това е една от най-прозрачните и публични институции" и всеки месец публикуват отчет на разходите. 

"Съгласен съм, че парите на НЗОК не са управителя и на Надзорния съвет, но не са и на БЛС. Това са парите на здравноосигурените лица. По закон разходването на тези средства целесъобразно е във функциите на Надзорния съвет на здравната каса. Всичко друго – начинът на разходването, се договаря с БЛС", каза Салчев.

Той посочи, че не вижда нито един аргумент за неговата оставка, след като осемнайсет Регионални лекарски колегии от страната поискаха оставката му. Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция за незаконосъобразни действия от страна на ръководството на НЗОК. 

"Има проблем, че в момента мълча и не казвам всичките неща. За мен преговорния процес не представлява разговор в една стая с чаша уиски, след това управителят като секретарка да оформя решенията", заяви Салчев.   

НЗОК вече е предложила на личните лекари да може да се издават рецепти за безплатни лекарства за COVID-19. БЛС обаче трябва да одобри това по закон, посочи председателят на Здравната каса. "Освен това, в COVID зоните също се издават рецепти за такива лекарства. Вече работят над 100 такива зони, не са открити единствено във Видин и Силистра", поясни той.

Българският лекарски съюз иска повишение на цените на клиничните пътеки, няма проблем, ще ги повишим, но когато някое отделение изобщо не работи, каква е ползата, попита председателят на НЗОК. "Помощта ще е до 85% от заявената дейност, което беше въведено още миналата година, но и 100% по нова методика, касаеща напълно зает капацитет на COVID легла", посочи той. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ