Шефът на ВСС за съдия Миталов: В кадровото му досие няма данни за корупция

Шефът на ВСС за съдия Миталов: В кадровото му досие няма данни за корупция

Шефът на ВСС за съдия Миталов: В кадровото му досие няма данни за корупция

В кадровото досие на съдия Андон Миталов, който получи забрана за влизане в САЩ заради корупция, няма данни за такива дейности от негова страна. Това заяви в ефира на Нова телевизия представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев.

„На този етап информацията, която е поднесена, е просто оповестяване на един факт, нищо повече. Чакаме да получим информация за корупционни практики от страна на нашия магистрат в Специализирания наказателен съд”, обясни той.

По думите му този акт на Държавния департамент на САЩ е израз на добра воля. „Досега такова нещо не се е случвало, освен ако информацията не е преминавала по други канали”, обясни Магдалинчев.

Представляващият ВСС припомни, че Инспекторатът към ВСС е приключил проверката срещу съдия Миталов, който пусна обвинения в шпионаж Николай Малинов в Москва. И при нея не са открити нарушения.

„Дали това има предвид Държавният департамент, ще разберем по-късно. Защото се говори за сериозна корупция и корупционни действия, които нарушават върховенството на закона. Нещата могат да бъдат по-различни, а не само случая „Малинов”, каза още шефът на ВСС.

Припомняме, че съдия Андон Миталов беше публично посочен от Държавния секретар на САЩ Майк Помпейо като първият българин, който влиза в забранителния списък за пътуване до Щатите заради корупция. В краткото изявление на Помпейо не бяха посочени конкретни поводи за решението. Миталов е съдията, пуснал обвинения в шпионаж председател на Сдружение "Русофили" да посети Русия в края на миналата година, за да получи медал от Путин. На извънредно съвещание съдийската колегия на Висшия съдебен съвет реши да поиска от Държавния департамент на САЩ информация за съдия Андон Миталов. Кадровиците ще поискат и информация от главния прокурор, Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), Инспектората на ВСС за Миталов. Самият е той е в болничен, съобщи шефката на Специализирания съд Мариета Райкова.  

 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ