Шест дела в прокуратурата след доклада на САЩ

Шест дела в прокуратурата след доклада на САЩ

Шест дела в прокуратурата след доклада на САЩ

Върховната касационна прокуратура се самосезира и образува шест преписки след доклада на финансовото министерство на САЩ, с който бяха оповестени санкции срещу шестима българи. И за шестимата ще бъде направена пълна проверка на фактите от доклада, обяви на брифинг говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Срещу Васил Божков, освен 18-те обвинения за различни престъпления, има и няколко разследвания в спецпрокуратурата." Ще се преценява дали новата проверка съвпада със същите разследвания", поясни Милева. 

Относно констатациите срещу Делян Пеевски, Милева обяви, че през годините имало редица проверки и предстои същите да бъдат анализирани сега.

САЩ налагат санкции на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков и 64 техни фирми

Милева припомни, че срещу Александър Манолев, Красимир Томов и Петър Харалампиев от прокуратурата в Благоевград и Специализираната прокуратура вече са внесли обвинителни актове и делата се намират в съдебна фаза. "Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната им отговорност, са корупционни", поясни тя и добави, че пълна проверка ще бъде извършена и на Илко Желязков. 

Част от фирмите в списъка по "Магнитски" - под запор или без реална дейност

Прокуратурата на Република България изрази позиция, с която напълно подкрепи партньорите от САЩ за това, че върховенствтото на правото и спазването на закона са в основата на всяка демократична държава и спазването им е невъзможно без единно противодействие на всички институции срещу престъпността, корупцията и организираната престъпност. "Необходим е конструктивен диалог между съдебната власт и изпълнителната. Това едва ли може да стане в условията на политически атаки срещу съдебната власт", подчерта Милева. 

По констатациите за незаконни подслушвания на политици в рамките на предишната предизборна кампания, по време на протестите, Милева обясни, че е образувано разследване. Вече са разпитани 11 човека, изискана била и информация от ГДБОП, ДАНС и Вътрешна сигурност в МВР. От данните до момента се установило, че незаконно подслушване на политици и участващи в предизборната кампания не е имало. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ