Шолц: Германската икономика е заплашена от войната в Украйна

Шолц: Германската икономика е заплашена от войната в Украйна

Шолц: Германската икономика е заплашена от войната в Украйна

Войната в Украйна, в комбинация със санкциите срещу Русия, представляват опасност за германската икономика, обяви канцлерът Олаф Шолц по време на съвместна пресконференция с йорданския крал Абдула II.

„Трябва да разберем много добре, че тази война в Украйна също носи предизвикателства за нас по отношение на икономическите последици от санкциите“, каза той в Берлин днес. Някои държави изразяват загриженост за продоволствената сигурност поради недостига на доставки от Русия и Украйна, допълни Шолц, цитиран от CNN.

„Трябва да се уверим, че нашата икономика преминава добре през тези трудни времена“, каза канцлерът. Заедно с крал Абдула те осъдиха войната в Украйна и призовата руския президент Владимир Путин „да спре незабавно всички бойни операции“.

„Рецесията става все по-вероятна“, предупреди междувременно институтът за икономически изследвания ZEW на своя уебсайт. „Войната в Украйна и санкциите срещу Русия значително влошават икономическите перспективи за Германия“, пише в съобщението на организацията.

По-рано министърът на икономиката и енергетиката, Роберт Хабек, заяви, че незабавен бойкот на доставките на руски газ и петрол може да навреди повече на населението на Германия, отколкото на Путин, като доведе до масова безработица и бедност.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ