Симеонов: Епидемията не може да бъде ограничена с политически лозунги

Симеонов: Епидемията не може да бъде ограничена с политически лозунги

Симеонов: Епидемията не може да бъде ограничена с политически лозунги

Епидемията е много сериозна и не може да бъде ограничена с политически лозунги, трябва да се ограничат всякакви обществени мероприятия. Това заяви в ефира на Нова телевизия лидерът на НФСБ и заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. 

"България в момента е в доста критично състояние, казват го и всички пряко ангажирани с Щаба. Здравният министър и хората, които отговарят за ограничаването на пандемията, препоръчват неща и тези указания трябва да се спазват. Не става дума за затваряне на държавата. Има препоръки, които биха могли да помогнат на здравната система, която всеки ден вече установява над 4000 заразени и над 3000 хоспитализирани. Имаме болници, които вече нямат легла и цели области, които няма къде да поемат нови пациенти с коронавирус. Това показва, че положението е много сериозно и трябва да настояваме за мерки. Би трябвало да се ограничат всякакви обществени мероприятия, защото представляват едни гнезда на заразата, те са едни клъстери", посочи Симеонов.

Според него трябва да се ограничат и учебните занятия на децата над 4-ти клас. "Истината е, че разпространението на заразата става и чрез хора, които нямат симптоми като децата. Те играят и се прегръщат и носят заразата при своите баби и дядовци. Предложих на премиера да се предприемат по-сериозни ограничителни мерки. В икономиката избягвам да препоръчвам мерки, защото тя ще крепи държавата. На първо място още в рамките на тази седмица трябва да се ограничат общ мероприятия и сериозно да се обсъди въпросът за учебните занятия на децата", каза още той. 

"Ще настоявам за коалиционен съвет, за да обсъдим положението, защото здравната система е пред срив", добави лидерът на НФСБ. "Аз съм на страната на хората, които предлагат мерки. Но тези мерки някак не се чуват. Някои си мислят, че можем да продължаваме да живее по начина, по който сме живели. Така ще умират по над 100 човека на ден. Кой тогава ще поеме отговорността и каква ще е реакцията на изпълнителната власт и на обществото? Тези мерки незабавно трябва да бъдат наложени. Трябва незабавно да се ограничат вся какви обществени мероприятия, трябва да се прецизира режимът на посещение на заведения за обществено хранене, да се прегледа и да се спре посещение на училища на деца над 4-ти клас, да се приемат закони, които да наложат санкции на медицински лица, които отказват да си изпълняват задълженията", каза още той.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ