Синята карата ще се издава по облекчен режим

Синята карата ще се издава по облекчен режим

Синята карата ще се издава по облекчен режим

Разрешение за пребиваване и работа тип "синя карта на ЕС" вече ще се издава за срок до четири години, реши парламентът. Досега валидността на документа беше една година. Удължаването на срока е една от промените в Закона за МВР, с които се правят изменения в Закона за чужденците в Република България и в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, приети днес на второ четене от парламента.

В случай, че срокът на трудовия договор е по-малък от четири години, "синя карта на ЕС" ще се издава за срока на договора, удължен с три месеца, като може да се подновява при наличие на основания за преиздаването му, предвижат още измененията.

Подобно разрешение за пребиваване и работа "синя карта на ЕС" могат да получат чужденци, които са висококвалифицирани работници по смисъла на Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност и притежават работна виза или разрешение за продължително пребиваване в Република България на друго основание.

При кандидатстване за първоначален достъп до пазара на труда и за продължаване срока на синята карта на ЕС вече няма да се изисква чужденецът да пребивава извън територията на България. Намалява се от 400 на 100 лева таксата, която работодателят внася, за предоставяне или продължаване на срока на решението за достъп до българския пазар.

Синята карта се дава на висококвалифицирани работници от трети страни.  За да кандидатства за Синя карта, чужденецът трябва първо да получи разрешение за упражняване на висококвалифицирана трудова заетост и виза за дългосрочно пребиваване. Разрешението за упражняване на високо квалифицирани работни места се издава от Българската агенция по заетостта в рамките на петнадесет календарни дни след подаване на съответното заявление и необходимите документи. Процедурата за получаване на разрешение от Агенцията по заетостта трябва да се започне от местния работодател на чужденеца и работодателят трябва да плати дължимата държавна такса. Досега Синя карта се издаваше предимно на IT специалисти.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ